China, ruși, americani și minele de aur din nordul Nigerului. Multe țări africane încă nu știu în ce s-au băgat.

Militari ruși au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduiește trupe americane, a declarat pentru Reuters un înalt responsabil al apărării americane, o mișcare care vine în urma deciziei juntei nigeriene de a expulza forțele americane din țară.

Ofițerii militari care conduc națiunea vest-africană au transmis SUA să își retragă cei aproape 1.000 de militari din țară, care până la lovitura de stat de anul trecut a fost un partener cheie în lupta Washingtonului împotriva insurgenților care au ucis mii de oameni și au strămutat alte milioane.

Un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că forțele rusești nu s-au amestecat cu trupele americane, ci au folosit un hangar separat la Baza Aeriană 101, care se află lângă Aeroportul Internațional Diori Hamani din Niamey, capitala Nigerului.

Mișcarea militarilor ruși plasează trupele americane și rusești în imediata apropiere, într-un moment în care rivalitatea militară și diplomatică a națiunilor este din ce în ce mai acerbă din cauza conflictului din Ucraina.

De asemenea, ridică întrebări cu privire la soarta instalațiilor americane din țară în urma unei retrageri.

„(Situația) nu este grozavă, dar pe termen scurt este gestionabilă”, a declarat oficialul.

SUA și aliații săi au fost nevoiți să retragă trupele dintr-o serie de țări africane în urma unor lovituri de stat care au adus la putere grupuri dornice să se distanțeze de guvernele occidentale. Pe lângă iminenta plecare din Niger, trupele americane au părăsit și Ciadul în ultimele zile, în timp ce forțele franceze au fost date afară din Mali și Burkina Faso.

În același timp, Rusia încearcă să consolideze relațiile cu națiunile africane, prezentând Moscova ca o țară prietenoasă fără colonii pe continent.

Mali, de exemplu, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai apropiați aliați africani ai Rusiei, mercenari ai Grupului Wagner fiind desfășurată acolo pentru a lupta împotriva insurgenților jihadiști.

Rusia a descris relațiile cu Statele Unite ca fiind „sub zero” din cauza ajutorului militar și financiar acordat de SUA Ucrainei în războiul care se apropie acum de sfârșitul celui de-al doilea an.

Oficialul american a declarat că autoritățile nigeriene au informat administrația președintelui Joe Biden că aproximativ 60 de militari ruși se vor afla în Niger, dar oficialul nu a putut verifica acest număr.

După lovitura de stat, armata americană a mutat o parte din forțele sale din Niger de la Baza Aeriană 101 la Baza Aeriană 201 din orașul Agadez. Nu a fost imediat clar ce echipamente militare americane au rămas la Baza Aeriană 101.

Statele Unite au construit Baza Aeriană 201 în centrul Nigerului la un cost de peste 100 de milioane de dolari. Din 2018, aceasta a fost folosită pentru a viza cu drone luptătorii Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM), afiliat Statului Islamic și al-Qaida.

Washingtonul este îngrijorat de militanții islamiști din regiunea Sahel, care ar putea să se extindă fără prezența forțelor și a capacităților de informații ale SUA.

Demersul Nigerului de a cere retragerea trupelor americane a venit după o întâlnire la Niamey la jumătatea lunii martie, când înalți oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea, inclusiv cu privire la sosirea așteptată a forțelor rusești și la rapoartele potrivit cărora Iranul caută materii prime în țară, inclusiv uraniu.

Deși mesajul SUA către oficialii nigerieni nu a fost un ultimatum, a declarat oficialul, s-a precizat clar că forțele americane nu se pot afla într-o bază cu forțele rusești.

„Nu au primit bine acest lucru”, a spus oficialul.

Un general american cu două stele a fost trimis în Niger pentru a încerca să organizeze o retragere profesionistă și responsabilă.

Deși nu a fost luată nicio decizie cu privire la viitorul trupelor americane din Niger, oficialul a declarat că planul este ca acestea să se întoarcă la bazele de origine ale Comandamentului american pentru Africa, situate în Germania.

Mai multe mine de aur din nordul Nigerului, gestionate de o companie chineză, au primit ordin de închidere temporară după ce zeci de animale au murit din cauza apei reziduale, au declarat duminică autoritățile locale pentru AFP, transmite France24 .

Multe țări africane încă nu știu în ce s-au băgat după ce au semnat toate cele trei acorduri comerciale cu China.

Păstorii din jurul orașului Tabelot au indicat minele Sahara SARL ca fiind singura explicație pentru moartea animalelor lor, spunând că regiunea nu suferea de secetă sau de vreo epidemie.

„Am numărat 24 de morți în două zile, iar la sfârșitul lunii aprilie ne-am dat seama în cele din urmă că sacrificiul a fost cauzat de produsele nocive din apa pe care minele o evacua”, a declarat Youssaf Houssa, șeful din Tamannit, unul dintre satele afectate.

Almou Akoli, care locuiește în Fasso, un alt sat, a declarat că a pierdut 16 animale, în timp ce unii dintre „vecinii săi nu pot ține evidența numărului de animale pe care le-au pierdut”.

Compania chineză Sahara SARL a început să extragă aurul în ianuarie, în mijlocul unor pășuni unde nu există aproape niciun izvor natural de apă.

În urma unei vizite efectuate vineri de anchetatorii poliției, Ministerul Minelor din Niger a ordonat închiderea temporară a cel puțin patru dintre siturile miniere, potrivit surselor.

„Chinezii au suspendat lucrările, iar noi ne monitorizăm animalele”, a declarat Houssa.

Ziarul local privat Air Info a declarat că un raport oficial a confirmat că „catastrofa” a fost cauzată de produsele chimice folosite în mine, care amenință pânza freatică în ceea ce este deja un mediu ostil pentru creșterea animalelor.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult