10 secrete ale ciorbei de pește

1. Nu există ciorbă de pește lipovenească,ucraineană, românească sau turcească. E marketing pentru turiștii naivi.

2.Nu apa de Dunare dă gustul ciorbei de pește. Apa este incoloră, insipidă și inodoră. Dar, poți să le-o arunci turiștilor…

3. Ciorba de pește se face doar cu patru legume:cartofi, ceapă, ardei și roșii. Orice altă legumă adăugată , strică gustul ciorbei. Deci rețeta nu prea merge interpretată. Iarna pescarii foloseau doar cartofi și ceapă.

4.Este impropriu numit borș de pește, pentru că este acrită cu oțet, nu cu borș din tărâțe. Denumirea corectă este ciorbă de pește. Borș este denumirea rusească.

5.Secretul ciorbei de pește , constă în folosirea a cât mai multe specii de pește.Pescarii foloseau minim cinci tipuri de pește gras și mai slab.

6.Pescarii după ce curățau peștele , lăsau în el icrele, lapții . Acestea dau o savoare deosebită ciorbei.

7. Pentru o ciorbă de pește reușită, folositi doar pește din Deltă sau Dunăre. Peștele de crescătorie , din cauza hranei cu care este alimentat , are alt gust.Mult mai slab.

8.Cea mai bună ciorbă de pește se face din pește proaspăt. Congelarea lui strică gustul ulterior al ciorbei.

9. Ciorba se drege cu oțet ,sare și leuștean. Un gust deosebit are dacă este mâncată cu mujdei de usturoi.

10.Pescarii nu mâncau ciorba în farfurie cu pește în ea. Peștele se scoatea pe un platou din lemn numit Stablea și se mânca cu mujdei. Separat se mânca ciorba dupa pește.”

Pompiliu Comșa

Related posts

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

Inregistrare, înregistrare dar să o știm și noi poporul… poporul horeca!

România, te stingi încet, dar sigur… și doare

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult