Prima pagină » Actualitati » Actualitate » A fost și primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat în condiții bune

A fost și primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat în condiții bune

de Trompeta Carpatilor

A fost și primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat în condiții bune, fără incidente notabile la vot. În ce privește rezultatele, deși era de așteptat ca George Simion să se plaseze pe primul loc, scorul obținut de acesta a fost mult mai mare decât așteptările (40,92% la numărarea a 99,95% din procesele verbale).

La închiderea urnelor, rezultatele exit-poll au indicat egalitate sau chiar un mic avans al lui Crin Antonescu, în condițiile în care nu includeau diaspora. Numărătoarea oficială l-a plasat însă pe Nicușor Dan pe locul al doilea și pe Crin Antonescu pe al treilea, la circa 80.000 de voturi distanță. Un record s-a înregistrat și la numărul votanților din diaspora.

Câteva concluzii: Participarea a fost acceptabilă: dintr-un total de 17.988.031 de votanți, s-au prezentat la urne 9.571.740 (53,21%). Nu au votat 8.416.291 de români.

La scrutinul anulat au votat 52,4%. Preferințele românilor au fost: George Simion – aproape 4 milioane de voturi, din care circa 600.000 în diaspora; Nicușor Dan – circa 2 milioane de voturi, din care vreo 240.000 în diaspora: Crin Antonescu – circa 1,9 milioane de voturi, 63.000 din diaspora, Victor Ponta – peste 1,2 milioane de voturi, 22.000 din diaspora, Elena Lasconi – doar circa 250.000 de voturi, 30.000 din diaspora.

În țară, doar șase județe plus București nu sunt câștigate de George Simion. Dintre acestea, cinci sunt câștigate de Crin Antonescu (Satu Mare, Bihor, Mureș, Harghita, Covasna) și unul (Cluj) plus Bucureștiul de Nicușor Dan. În diaspora a fost un record de vot, cu 973.129 de voturi exprimate, cu 205.550 mai mult decât la primul tur de anul trecut, când au votat 767.579 de români în străinătate.

Cele mai mari comunități de români din diaspora au fost câștigate de George Simion, pe locul al doilea plasându-se Nicușor Dan, la mare distanță în cele mai multe cazuri – Italia (126.000 față de 25.000), Spania (86.000 față de 16.000), Germania (117.000 față de 27.000), Marea Britanie (peste 80.000 față de 35.000 Nicușor Dan), Franța (32.000 față de 13.000). George Simion a câștigat și în Rusia, Belarus.

În Republica Moldova a câștigat Nicușor Dan. După anunțarea rezultatelor exit-poll, marele învingător nu și-a arătat fața live, ci într-o înregistrare video.

În care a promis că-l va aduce la putere pe Călin Georgescu, cel de a cărui înțelepciune este nevoie. Promisiune pe care a explicat, în Financial Times, cum o va pune în practică: „Ca preşedinte, pot schimba membrii CCR, membrii serviciilor secrete, astfel încât să pot asigura alegeri corecte şi pot fi un mediator pentru a găsi majoritatea în parlament. Acesta este modul în care ne putem gândi să-l avem ca prim-ministru” (pe Georgescu – n.r.)”.

După ce Nicușor Dan a trecut pe locul al doilea și a fost clar că nu mai e loc de victorie, Crin Antonescu și-a recunoscut înfrângerea, dar nu a recomandat susținătorilor cu cine să voteze în turul doi. În schimb, Nicușor Dan a zis că turul doi va fi dificil, că nu va fi o dezbatere între persoane, ci o dezbatere pro-anti Occident, dar este optimist că o să câștige. Presa internațională a alocat spații mari alegerilor din România.

Bloomberg scrie că eliminarea lui Antonescu este a doua lovitură pentru partidele coaliției, iar guvernul Ciolacu este într-o poziție și mai fragilă. În timp ce Reuters notează că victoria lui Simion, în turul al doilea ar putea izola România în UE și NATO.

Avem și trei reacții „la cald”. Ioana scrie despre ce șanse sunt ca George Simion să piardă turul doi al alegerilor prezidențiale (pe 18 mai).

Concluzia: Este nevoie de o minune în cel mai autentic sens al cuvântului pentru ca Simion să piardă finala din 18 mai. Și după aceea? Va fi mult timp de vorbit, dar în principiu are doar două soluții: ori faliment de țară cu acte în regulă, ori ceea ce CTP numea „melonizare”.

Emilian este optimist și crede că „dacă Nicușor Dan a reușit să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale fără ajutorul unui partid, atunci și Simion poate fi învins în marea finală prezidențială din 18 mai”. Iar într-un dialog cu Magda, istoricul Oliver Jens Schmitt spune că România e într-un moment extrem de vulnerabil, fiind cea mai slabă verigă din flancul estic al NATO, destabilizată politic și cu o victorie de etapă a candidatului George Simion. „Rusia a obținut ce a vrut, un succes enorm”, iar dacă acesta va câștiga și turul doi, agenții de influență ai Rusiei vor ocupa poziții cheie în structurile puterii și mulți dintre susținătorii Rusiei, care încă se mențin discreți, vor ieși în public.

Urmează două săptămâni de foc, la capătul cărora avem o alegere importantă de făcut, la modul cel mai conștient, responsabil și împreună. R-PRESS