Absolvenții de clasa a XII-a și a XIII-a au susținut prima probă scrisă de la Bac 2024: Limba și Literatura Română

Absolvenții de clasa a XII-a și a XIII-a din Constanța au susținut luni, 1 iulie, prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2024, și anume proba la Limba și Literatura Română. Reporterii StirideDobrogea.ro au fost prezenți pentru a lua “pulsul” elevilor la ieșirea din sala de examen, dar și pentru a discuta cu părinții care așteptau cu sufletul la gură rezultatele copiilor lor.

Cum s-au descurcat elevii constănțeni la prima probă a Bacalaureatului?

În privința subiectelor, elevii de la profilul real au avut de abordat trei subiecte principale. La primul subiect, candidații au primit un text din „O vizită la Tudor Arghezi”, scris de Gabriel Dimisianu, și mai multe cerințe legate de acest text la care trebuiau să răspundă. Aceasta a presupus analiza detaliată a pasajului, identificarea și explicarea unor figuri de stil, dar și interpretarea semnificațiilor profunde ale textului.

La subiectul al doilea, candidații au primit un fragment din „Omul cu mârțoaga”, o piesă de teatru scrisă de autorul român George Ciprian. Elevii au trebuit să analizeze textul dramatic, să discute despre temele și motivele literare prezente în fragment și să evidențieze trăsăturile personajelor principale.

Subiectul al treilea a constat în redactarea unui eseu de 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate. Acesta a fost probabil cel mai provocator punct al examenului, necesitând nu doar cunoștințe teoretice solide, ci și abilitatea de a structura coerent și argumentat un eseu literar. Elevii au avut libertatea de a alege dintr-o gamă variată de nuvele studiate în anii de liceu, ceea ce a permis fiecăruia să își pună în valoare cunoștințele și abilitățile analitice.

Reacții de la elevi și părinți

La ieșirea din sala de examen, mulți elevi au declarat că subiectele au fost accesibile, dar au necesitat o bună pregătire și o înțelegere profundă a textelor literare. “Textul de la subiectul I a fost destul de complicat, dar m-am descurcat bine la partea de analiză”, a spus Andreea, o elevă de la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”. “Subiectul al doilea a fost mai ușor pentru mine, deoarece îmi place teatrul și am înțeles rapid cerințele.”

Părinții, care așteptau cu nerăbdare în fața centrului de examen, au împărtășit și ei emoțiile acestei zile. “Am avut emoții mari, dar am încredere în pregătirea fiicei mele. Sper să obțină o notă mare”, a declarat doamna Popescu, mama unei absolvente.

Această primă probă a fost un test important atât pentru elevi, cât și pentru părinți, care speră ca eforturile și orele lungi de studiu să fie răsplătite pe măsură. Urmează alte probe scrise la Bacalaureat 2024, fiecare aducând cu sine propriile provocări și emoții.

Reporterii StirideDobrogea.ro vor continua să monitorizeze desfășurarea examenelor și să ofere informații actualizate despre performanțele elevilor constănțeni. Le dorim mult succes tuturor candidaților!

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult