“Am cerut să fie scoase moluștele de la comercializare”

Constanța, 08 Iunie 2024 – Vestea că apa Mării Negre ar fi contaminată s-a răspândit cu repeziciune după ce s-a descoperit că nivelul toxinelor din apă a crescut. Drept urmare, pescuitul în zonele Agigea și Mangalia a fost interzis, în special pentru scoici, vongole și rapane. Aceasta decizie a fost luată după ce inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au constatat, conform buletinelor de analiză, depășiri ale nivelurilor speciilor de fitoplancton cu potențial toxic.

Cu toate acestea, specialiștii susțin că sănătatea turiștilor care vizitează litoralul Mării Negre nu este în pericol. Pescarilor li s-a interzis să mai adune scoici din zonele afectate pentru a preveni riscurile pentru sănătatea consumatorilor.

Situația actuală și măsurile de siguranță

Gabriel Nica, directorul DSVSA Constanța, a declarat că, la momentul actual, situația este stabilă, iar săptămâna viitoare vor fi făcute noi prelevări de probe. „Dacă avem două buletine consecutive conforme, putem redeschide ambele zone. Populația trebuie să știe că ce am găsit noi nu are nicio legătură cu calitatea apei de îmbăiere. Aceste alge marine, care au toxine, pot intra în moluște, iar acestea devin toxice pentru consum. Pentru îmbăiere nu este niciun pericol. Am cerut de la data prelevării, până la ieșirea buletinelor de analiză, ca toate moluștele să fie scoase de la comercializare. La acest moment, nu mai există nicăieri, niciun gram”, a precizat Nica pentru „Cuget Liber”.

Nemulțumiri în rândul pescarilor

Decizia de a interzice comercializarea moluștelor a stârnit un val de nemulțumiri în rândul pescarilor. Aceștia se tem că interdicția prelungită ar putea duce la falimentul unor afaceri. Damian V., unul dintre pescari, a declarat: „Am înțeles foarte bine ce se spune despre calitatea scoicilor, vongolelor și rapanelor și clar nu ne dorim ca acestea să ajungă contaminate pe mesele turiștilor, creând riscuri pentru sănătatea lor. Sperăm ca pescuitul să fie reluat cât de curând, pentru că ne este foarte greu să mergem în alte zone, neafectate, pentru a putea pescui, din nou. Ce facem, însă, între timp? Din ce trăim? Unii dintre noi își susțin familia și depind de banii din pescuit”.

Apa de îmbăiere este sigură

Temerile legate de calitatea apei de îmbăiere au fost și ele adresate. Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța au efectuat ultima monitorizare a apei de îmbăiere pe 3 iunie în Năvodari, Mamaia și Constanța, iar în Eforie Nord, Eforie Sud și Costinești pe 4 iunie. Restul stațiunilor vor fi verificate pe 11 iunie. Concluzia DSPJ a fost că, cel puțin în prezent, apa este bună pentru scăldat în toate stațiunile de pe litoralul românesc.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult