SUA: Camera Reprezentanților aprobă ajutor militar de 61 de miliarde $ pentru Ucraina, după luni de dezbateri. SUA a trimis Ucrainei aproximativ 111 miliarde $

După luni de dezbateri și amânări, Camera Reprezentanților SUA a aprobat în cele din urmă asistență militară în valoare de peste 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în cadrul eforturilor de a sprijini țara în confruntarea sa cu Rusia.

Votul, care a fost în mare parte bipartizan, a avut loc după ce speakerul republican al Camerei, Mike Johnson, a reușit să desprindă votul privind Ucraina de finanțarea Israelului, încurcând politica partidului său și aducând un sprijin semnificativ pentru proiectul de lege.

Din totalul de 424 de voturi, 210 democrați și 101 republicani s-au alăturat pentru a sprijini Ucraina, în timp ce 112 republicani au votat împotrivă. În fața unei rezistențe acerbe din partea unor membri ai propriului său partid, Johnson a forțat votul printr-o serie de proiecte de lege separate, care au fost combinate ulterior într-un singur pachet pentru a simplifica procesul de vot în Senat.

Ajutorul acordat Ucrainei vine într-un moment critic, când președintele Volodymyr Zelenskiy avertizează că țara sa „va pierde războiul” fără sprijinul SUA. Armata ucraineană se confruntă cu o criză de muniții și echipamente, iar Rusia câștigă un avantaj din ce în ce mai mare în puterea de foc.

Pachetul de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari cuprinde finanțare pentru reumplerea stocurilor de muniție ale Ucrainei și achiziționarea de arme noi. În plus, se alocaționează fonduri pentru consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei, precum și pentru sprijinirea operațiunilor militare în curs.

Deși votul a fost aprobat, procesul a fost încetinit de unii republicani care au opus finanțarea suplimentară pentru apărarea Ucrainei, preferând să se concentreze pe alte aspecte ale politicii externe, cum ar fi finanțarea Israelului sau problemele de securitate internă.

„Sper că colegii noștri vor alege democrația și decența mai degrabă decât autocrația și răul, pentru că mă tem că dacă îl alegeți pe Putin, veți avea sânge pe mâini”, a declarat Nancy Pelosi, fostul purtător de cuvânt al Partidului Democrat, într-o încercare de a motiva votul.

În total, proiectul de lege cuprinde finanțare de 95 de miliarde de dolari, care include, pe lângă ajutorul acordat Ucrainei, și finanțare pentru Israel, aliații din regiunea Indo-Pacific și acțiuni umanitare în zonele de conflict.

Cu toate că votul a fost un pas semnificativ, procesul nu s-a desfășurat fără controverse și opoziție din partea membrilor propriului partid al lui Johnson. Dependența acestuia de sprijinul democraților pentru a adopta aceste măsuri a stârnit nemulțumiri în cadrul partidului Republican.

Cu toate acestea, Johnson a subliniat importanța acordării de sprijin Ucrainei, privind acest gest ca unul necesar în fața amenințărilor prezente. „Sunt dispus să îmi asum un risc personal pentru asta, pentru că trebuie să facem ceea ce trebuie. Și istoria ne va judeca”, a declarat el.

Acum, pachetul de ajutor militar va trebui să fie aprobat și de Senat înainte de a ajunge la președintele Joe Biden pentru semnare. Cu toate că au existat obstacole, adoptarea acestui ajutor semnalează un angajament puternic al SUA față de sprijinirea Ucrainei în lupta sa pentru securitate și suveranitate.

Până acum, SUA au trimis Ucrainei aproximativ 111 miliarde de dolari în arme, echipamente, asistență umanitară și alte ajutoare de la începutul războiului în urmă cu mai bine de doi ani.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult