Cătălin Hideg i-a convins pe judecători să-i anuleze condamnarea pentru fraude cu fonduri europene

Cătălin Robertino Hideg, patronul companiei Sanimed, a obținut recent o decizie favorabilă din partea Curții de Apel Cluj, care i-a anulat condamnarea de 4 ani de închisoare pentru fraudă cu fonduri europene. Motivul? A declarat că a fost „păcălit” de foștii generali SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, să recunoască acuzațiile împotriva voinței sale.

Hideg fusese condamnat de Tribunalul București în februarie 2024, în primul dosar instrumentat de Parchetul European (EPPO) sub conducerea Laurei Codruța Kovesi. Prejudiciul estimat se ridica la 14,4 milioane lei, în legătură cu construcția unui centru de recuperare pentru vârstnici. Sentința a fost anulată pe 9 aprilie 2025 de Curtea de Apel Cluj, care a decis rejudecarea cauzei la Tribunalul Cluj.

Strategia în apel și denunțul împotriva generalilor

În apel, Hideg a invocat că decizia de a urma procedura simplificată s-a făcut sub presiuni externe, fără o exprimare clară și liberă a voinței sale. El susține că a fost sfătuit să ia legătura cu Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, care l-ar fi convins să concedieze echipa de avocați și să semneze contracte cu avocatul Doru Trăilă, sugerându-i că astfel ar putea obține o pedeapsă cu suspendare.

Hideg a formulat un denunț la DNA împotriva celor doi foști generali SRI, afirmând că i s-au cerut 600.000 de euro pentru o soluție favorabilă. DNA a confirmat că denunțul îndeplinește condițiile pentru urmărirea penală a celor reclamați.

Curtea de Apel Cluj: procesul nu a fost echitabil

Instanța clujeană a considerat că voința inculpatului nu a fost exprimată liber și că procedura simplificată a fost urmată fără o evaluare clară a probelor din dosar. De asemenea, judecătorii au constatat că procesul de fond s-a desfășurat într-un singur termen, iar declarația lui Hideg a fost sumară. În consecință, au decis trimiterea cauzei spre rejudecare.

Dosarul EPPO: mecanismul fraudei

Conform rechizitoriului EPPO, Hideg a folosit societăți offshore din Spania, Cipru și Portugalia pentru a simula achiziții fictive și a supraevalua echipamentele achiziționate pentru centrul RecuMed. Banii s-au întors în conturile Sanimed printr-un circuit complex, în baza unor facturi fictive. Suma fraudată a fost estimată la peste 3 milioane de euro.

Ce urmează

Procesul se va relua la Tribunalul Cluj, unde se va analiza dacă faptele reținute de procurori pot fi dovedite dincolo de orice dubiu. Până atunci, măsurile asiguratorii pe bunurile lui Hideg, în valoare de 14,4 milioane de lei, rămân în vigoare. Între timp, acesta speră ca denunțul său împotriva generalilor să-i reducă eventualele pedepse.

Cazul ridică întrebări serioase privind influențele din justiție, rețelele de putere din zona serviciilor secrete și modul în care sunt tratate fraudele cu fonduri europene în România.

Related posts

Donald Trump Jr. vine în România, în cadrul unui turneului Trump Business Vision 2025: Trump Jr. este acum în Budapesta

Dan Bazavan: PESTE 2.500.000 DE EURO ÎN FIECARE AN! – Banii Publici cheltuiți în mod nelegal de către Primăria Municipiului București și Consiliul General al Municipiului București

Ne Paște cineva: Chiar și Mussolini ar fi gelos pe scălâmbăielile lui Trump.