Ceremonii şi invitaţi de onoare la Şantierul Naval Galaţi! A început construcţia portavionului de drone

Grupul Damen Shipyards a organizat o ceremonie comună de începere a debitării şi punere a chilei la Şantierul Naval Damen Galaţi. Evenimentul a marcat simultan două etape semnificative în construcţia unei nave multifuncţionale pentru Marina Portugheză. Este vorba de construcţia unui portavion de drone, o premieră pentru România şi UE. Evenimentul a fost găzduit de Jan-Wim Dekker, Directorul Comercial al Grupului Damen, şi a avut ca invitaţi de onoare pe Ministrul portughez al apărării naţionale, Nuno Melo, şi pe şeful Statului Major al Marinei Portugheze, amiralul Gouveia e Melo . Invitaţii de onoare au asistat la debitarea, tăierea primei bucăţi de tablă şi punerea chilei navei. Punerea chilei fiind, de fapt, sudarea unei monede care aduce noroc oricărei nave. Contractul pentru navă a fost semnat de cele două părţi în noiembrie anul trecut, în urma unui proces de licitaţie. Proiectul este finanţat de Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (RRF) a Uniunii Europene, care face parte din NextGenerationEU (pachetul de redresare economică pentru sprijinirea statelor membre UE afectate de pandemia de COVID-19). Nava multifuncţională face parte din gama de nave de tip suport a Grupului Damen. Gama, cuprinsă între 7000-9000 de tone, aplică soluţii standard testate acolo unde este posibil pentru a asigura o construcţie rapidă, fiabilă şi rentabilă. Luând în considerare conceptul prezentat de Marina Portugheză, Damen a cooperat îndeaproape cu aceasta în dezvoltarea unei nave care să îndeplinească cerinţele specifice. Nava, NRP Dom Joao II (foto ), oferă o versatilitate de neegalat, cu capabilităţi care includ cercetare ştiinţifică şi tehnologică, căutare şi salvare, ajutor de urgenţă, precum şi siguranţă maritimă şi monitorizare a mediului şi a condiţiilor meteorologice. Având în vedere importanţa tot mai mare a dronelor şi tehnologiei autonome în ajutorul de urgenţă şi supraveghere, nava multifuncţională este capabilă să transporte şi să lanseze Vehicule Subacvatice Fără Pilot (UUV), Vehicule de Suprafaţă Fără Pilot (USV) şi Vehicule Aeriene Fără Pilot (UAV). Pentru acestea din urmă, nava dispune de un heliport de 96 x 11 metri. Nava de 107 metri dispune de 650m2 de spaţiu pe punte, potrivit pentru transportul până la 18 TEU-uri. La nevoie, aceasta poate găzdui sisteme modulare specifice misiunii, cum ar fi spitale, camere hiperbarice şi echipamente ROV.
Pentru a facilita explorarea oceanelor şi cercetarea, Nava Multifuncţională va fi dotată cu facilităţi de laborator de ultimă generaţie şi cazare pentru personalul ştiinţific. NRP Dom Joao II este programată pentru livrare în 2026, când se va alătura altor două nave construite de Damen, NRP Bartolomeu Dias, de 122 metri lungime, şi NRP D. Francisco de Almeida.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult