Prima pagină » Actualitati » Actualitate » Cine-i pregătit să (re)ocupe Scaunul de la Bucur?

Cine-i pregătit să (re)ocupe Scaunul de la Bucur?

de Trompeta Carpatilor

Gabriela Firea îşi suflecă mânecile pentru un al treilea “meci” la Primăria Capitalei, în cazul în care Nicuşor Dan se mută la Cotroceni


1. Cronologia – de la urnele prezidenţiale la (probabila) urnă de rezervă din Bucureşti
  • 18 mai – tur II prezidenţiale. Dacă actualul primar general iese câştigător, Bucureştiul rămâne fără edil-şef.
  • max. 90 de zile – Legea administraţiei publice locale obligă Guvernul să organizeze alegeri parţiale în Capitală (la pachet cu eventualele mandate vacante din ţară).
  • interimat – viceprimarul ales în 2024 (liberalul Sebastian Burduja) ar conduce temporar Primăria. ▪️

În acest vid de putere, Gabriela Firea – în prezent eurodeputat PSD – le spune jurnaliştilor de la AnchetaZilei„ ia în calcul varianta înscrierii într-o viitoare cursă electorală ”. Argumentul: continuitatea proiectelor lăsate în 2020 la stadiul de şantier (pasaje, magistrala termoficării, achiziţii de autobuze nepoluante).


2. De ce ar putea conta o a treia candidatură Firea
AtuuriRiscuri
Recunoaştere de nume (4 ani primar + 10 ani TV)Două înfrângeri consecutive (2020 & 2024) – inevitabilă etichetă de “perdant serial”
Reţea politică solidă în PSD & în primăriile de sectorMoştenirea “Dâmboviţa râului tropical”: acuzaţii de cheltuieli fără cap şi dispute cu ONG-urile
Mesaj de “ reluare a investiţiilor oprite ” – atractiv pentru navetiştiElectoratul USR-PNL blocat pe “anti-PSD”; greu de spart fără alianţe

3. Cine ar mai putea intra pe buletinul de vot
  • Cristian Popescu “Piedone” – şi-a anunţat public “NU la Capitală, nu mă interesează nicio primărie”, dar rămâne un brand cu 140 000 de voturi în 2024.
  • Sebastian Burduja – dacă PNL vrea să capitalizeze interimatul.
  • Ciprian Ciucu (Sector 6), Clotilde Armand (Sector 1) ori Elena Lasconi (USR) – posibili vectori ai opoziţiei la PSD, depinde de jocul intern al alianţei Dreapta Unită.
  • Un independent “surpriză” (urbanist, activist de mediu, influencer) – trend validat în 2020 cu Nicuşor Dan.

4. Mizele economice în spatele luptei politice
  • Bugetul PMB 2025: ~11 mld lei, cu deficit structural de 1,4 mld. Oricine preia mandatul va începe cu un gol în vistierie şi cu costul exploziv al reţelei de termoficare.
  • Datoria curentă a Capitalei: 1,3 mld lei – presiune pe ratingul de credit, în contextul în care statul român se împrumută deja 22 lei din fiecare 100 lei cheltuiţi.
  • Fondurile UE 2021-2027: aproape 2 mld € rezervate municipiului pentru mobilitate verde şi digitalizare – dar proiectele trebuie scoase rapid din sertar şi resuscitate.

5. Ce ar trebui să-şi asume candidaţii, dincolo de afişe şi live-uri
  1. Termoficare pe bune: plan multianual, cu tranşe financiare transparente, nu doar “peticim conducte în campanie”.
  2. Transport integrat: tren peri-urban + metrou de suprafaţă + benzi unice reale pentru STB.
  3. Urbanism predictibil: PUZ-uri la zi, stoparea haosului de turnuri printre vile.
  4. Digital-PMB: portal unic de taxe, avize şi sesizări, cu SLA clar (48h răspuns).
  5. Economie locală: parteneriate concrete cu sectorul IT&C şi industriile creative – altfel tinerii talentaţi migrează.

Concluzie – “Cine pune mâna pe Bucureşti, pune mâna pe jumătate de Românie”

Dacă Nicuşor Dan se urcă în avionul Cotroceni, Capitala devine din nou marele premiu al politicii româneşti. Gabriela Firea porneşte cu notorietate şi infrastructură de partid, dar va avea nevoie de un mesaj clar pentru electoratul urban critic care a votat-o deja de două ori… împotrivă.

În următoarele săptămâni vom vedea dacă PSD bate palma cu un aliat, dacă PNL îşi păstrează interimatul ca trampolină şi, mai ales, dacă societatea civilă îşi gaseşte un nou “outsider” în postura de favorit. Până atunci, şantierul rămâne deschis.