Compania turcească Kalyon Holding a plasat prima bucată de țeavă din conducta Marea Neagră – Podişor. In 2023, Transgaz a descalificat toate companiile din România


Compania turcească Kalyon Holding a început un proiect deosebit de important pentru securitatea energetică a Europei, plasând prima bucată de țeavă din conducta Marea Neagră – Podişor, care va contribui la asigurarea necesarului de gaz al României și Uniunii Europene. Prin intermediul acestei conducte, care se întinde pe o lungime de 308 kilometri și care se preconizează că va fi finalizată în 2025, rezervele de gaz din Marea Neagră vor ajunge pe teritoriul României.

Gazoductul Tuzla-Podișor este vital pentru transportul celor 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale ce urmează să ajungă în România din zona Mării Caspice, din terminalele LNG din Turcia și Grecia. Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a subliniat importanța operaționalizării acestui gazoduct, dat fiind estimarea unei creșteri a cererii de gaze naturale în următorii ani, în contextul politicilor de decarbonizare și al finalizării unor investiții în sectorul industrial și energetic, precum și în dezvoltarea infrastructurii de distribuție a gazelor.

Vicepreședintele turc Cevdet Yılmaz a evidențiat importanța proiectului pentru securitatea energetică, subliniind că Kalyon Holding a câștigat o licitație transparentă, depășind giganții europeni și obținând un punctaj complet din punct de vedere tehnic. Turcia și România au relații solide și în domeniul afacerilor, cu sute de proiecte și investiții în valoare de miliarde de dolari.

Viceprim-ministrul român Marian Neacșu a subliniat importanța investițiilor în infrastructură și exploatarea resurselor de gaz din Marea Neagră, lansând un apel la colaborare între mediile de afaceri din Turcia și România, pe fondul creșterii schimburilor comerciale între cele două țări.

Gazoductul Tuzla – Podişor, în valoare de 500 de milioane de euro, va fi unul dintre cele mai mari proiecte de gaze naturale din Europa, cu o capacitate de 12 miliarde de metri cubi și va fi conectat la coridorul BRUA, traversând Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Proiectul va implica și furnizarea a 100.000 de tone de conducte de oțel de către Kalyon Holding și va crea aproximativ 1.200 de locuri de muncă.

Președintele Consiliului de Administrație al Kalyon İnşaat, Murathan Kalyoncu, a subliniat că acest proiect va contribui la satisfacerea necesităților de gaze ale Europei și României, aducând un nou impuls relațiilor economice dintre cele două țări și evidențiind abilitățile inginerești ale Turciei la nivel internațional.

In 2023, Transgaz a descalificat însă toate companiile din România care au depus oferte, chiar dacă unii au considerat că din motive absurde. Astfel, directorul Bruno Ribbo de la ArcelorMittal Galați a declarat la un moment dat că uzina pe care o reprezintă a fost descalificată din licitația pentru livrarea de conducte deoarece din documentație lipsea un singur document banal, respectiv o declarație că între ArcelorMittal și directorul general al Transgaz nu exista nicio legătură. Combinatul din Galați s-a grăbit să depună hârtia, dar a fost deja descalificat. sursa: CursdeGuvernare

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult