Competențele examenului de bacalaureat vor fi susținute în luna ianuarie

Anul școlar 2024-2025 a debutat sub semnul noilor schimbări, inclusiv în ceea ce privește organizarea examenului de bacalaureat care va avea loc în vara anului viitor. Dacă elevii și profesorii au fost nevoiți să se adapteze cu așa-numitele camere de detenție și cu note puse la purtare după fiecare modul, elevii care au intrat acum în clasa a XII-a vor fi obligați să susțină mult mai devreme probele de competențe. Calendarul modificat al examenului de bacalaureat 2025 a fost publicat în Monitorul Oficial. Așadar, conform documentului semnat de Ligia Deca, ministrul Educaţiei, probele scrise încep pe 10 iunie, la patru zile după ce elevii de clasa a XII-a sau a XIII-a termină cursurile anului școlar 2024-2025. Una dintre noutăți este că înscrierea pentru sesiunea de vară se face în două etape. Prima va avea loc în perioada 16-20 decembrie 2024, pentru probele de competențe, apoi în perioada 2-6 iunie 2025, pentru probele scrise. În perioada 27 ianuarie – 7 februarie va avea loc evaluarea competențelor, iar probele scrise se vor desfășura între 10 și 16 iunie. Afișarea primelor rezultate se va face pe 20 iunie. Conform unui studiu întocmit de Edu.ro, se pare că probele scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea 2025 vor începe cel mai devreme din ultimii 15 ani. Sursa citată menționează că România a fost nevoită să schimbe datele pentru examene din cauza schimbărilor climatice. La sesiunea din iunie 2025 va exista o zi liberă după probele obligatorii la Română și Matematică/Istorie, până la proba la alegere a specializării, iar proba la Limba maternă va fi susținută după weekend, luni, 16 iunie.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult