Crescătorii de pui din România au solicitat autorităților UE să efectueze verificări în urma scandalului legat de ANPC

Carnea de pui și ouăle din România sunt considerate sigure pentru consumatori, potrivit rezultatelor analizelor recente efectuate de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA). Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) afirmă că producătorii români respectă cu strictețe legislația în vigoare, conform Știri pe surse.

Raportul EFSA, dat publicității la data de 26 februarie 2024, a analizat peste 3.200 de probe prelevate din carne de pasăre și ouă de consum, pentru hormoni și alte reziduuri. Aceste rezultate confirmă că ouăle și carnea de pasăre provenite de la producătorii români sunt sigure pentru consum, conform UCPR, precizând într-un comunicat transmis AGERPRES. Membrii UCPR, producători de carne de pasăre și ouă consum din România, sunt supuși unei monitorizări constante din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), respectând toate reglementările în vigoare.

„Rezultatele analizelor au arătat că, din cele 2.721 de probe prelevate din carne de pasăre şi 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni şi alte reziduuri, nu a fost depistată nici o probă neconformă, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o probă a fost neconformă„, a declarat preşedinte UCPR, Ilie Van.

Potrivit sursei citate, numărul de probe pentru control este aprobat, conform Directivei 96/23/CE, de către Comisia Europeană în funcţie de numărul de păsări din fiecare ţară. „Numărul de probe analizate în 2022 pentru România este superior numărului mediu de probe analizate în UE, fiind efectuate 2.721 de teste pentru hormoni şi alte substanţe reziduale în carnea de pasăre, 481 de probe prelevate din ouă de consum precum şi 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice”, a adăugat acesta.

Metodele de analiză și control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate și verificate anual de către Comisia Europeană. Recoltarea probelor pentru analize se realizează periodic și inopinat de către reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), fără ca producătorii să fie informați. În plus, crescătorii de păsări și fermierii sunt obligați să efectueze săptămânal supravegherea prin programe de autocontrol, conform Programului de Control oficial realizat de ANSVSA în baza Planului Național de control reziduuri, au mai transmis reprezentanții UCPR.

În ceea ce privește utilizarea antibioticelor, președintele organizației crescătorilor de păsări din România a subliniat că acestea sunt folosite doar în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. Se respectă “timpul de așteptare” de la data finalizării tratamentului cu antibiotice până la abatorizare, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult