Prima pagină » Actualitati » Actualitate » Despre Premiul Nobel mai puțin știute

Despre Premiul Nobel mai puțin știute

În 1888, fratele lui Alfred Nobel, Ludvig, a murit în Franța în urma unui atac de cord. Cel puțin un ziar francez a crezut că Alfred murise și a publicat un necrolog în care îl eticheta negustor al morții, care se îmbogățise descoperind noi metode de mutilare și ucidere. Eroarea a fost corectată, dar nu înainte ca Alfred să aibă surpriza de a-și citi propriul necrolog. Potrivit biografului Kenne Fant, Nobel ar fi devenit atât de obsedat de reputația sa postumă, încât și-a rescris testamentul, lăsând cea mai mare parte a averii sale unor cauze nobile. Instituirea unor premii care vor fi recompensat pe cei mai influenți și valoroși oameni de știință și de cultură ai lumii. În ultimii ani de viață, Alfred Nobel, inventator al mătăsii artificiale și al dinamitei, dar și un mare pasionat al literaturii, a scris ficțiune. Și-a publicat piesa de teatru Nemesis pe propria cheltuială, la Paris. Cele o sută de exemplare au fost distruse după moartea sa de familie, care a considerat că nu îi onorează memoria.

Jean Paul Sartre a refuzat premiul Nobel pentru Literatură, la fel cum a refuzat pe tot parcursul vieții orice distincție onorifică. Rabindranath Tagore a fost primul laureat al premiului Nobel pentru literatură non-europeană, fiind distins cu Nobel datorită versurilor sale profund sensibile, proaspete și frumoase, prin care, cu o măiestrie desăvârșită, a făcut ca gândirea sa poetică, exprimată în propriile sale cuvinte în limba engleză, să devină parte a literaturii occidentale. Dintre Premiile Nobel ale anului 2023, s-au acordat până acum cele pentru Medicină, Fizică și Chimie. Premiul Nobel pentru Medicină 2022 a fost acordat ,de Comisia Nobel de la Karolinska Institute lui Katalin Kariko țo Drew Weissman pentru descoperirea lor privind modificările bazelor nucleozidice care nu permit dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente împotriva COVID 19. Premiul Nobel pentru Fizică 2023 a fost decernat pentru experimente cu lumină care surprind cele mai scurte instantanee. Laureații sunt Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier care au realizat experimente  care demonstrează o metodă de producere a unor impulsuri de lumină suficient de scurte pentru a capta imagini ale proceselor din interiorul atomilor și moleculelor. Premiul Nobel pentru Chimie 2023 a fost decernat lui Moungi G. Bawendi, Louis F. Brus și Alexei I. Ekimnov pentru descoperirea și sinteza punctelor cuantice, nanoparticule atât de mici încât dimensiunea lor le determină proprietățile. Vor mai fi acordate premiile Nobel pentru Pace și Premiul Riksbank Sveriges în Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel. Academia Regală de Științe din Suedia a fost fondată în 1739 cu obiectivul de a promova științele și de a le consolida influența lor în societate.

❓Ce se întâmplă dacă tu, dragă cititorule, nu donezi și nu susții presa liberă?

Se întâmplă că minciuna câștigă.
Se întâmplă că jurnaliștii curajoși sunt reduși la tăcere.
Se întâmplă că tu vei ști tot mai puțin din ceea ce contează cu adevărat.
Și într-o zi, când vei avea nevoie de adevăr… nu-l vei mai găsi nicăieri.

💬 Trompeta Carpaților există pentru că oameni ca tine au ales să ne susțină.
Suntem vocea care întreabă: „De ce?” Pentru că, în România reală, de multe ori mai și plătești amenzi… pentru că ai îndrăznit să reclami fapte penale.

👉 Fii parte din lupta pentru adevăr

Citeste si

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2025  Trompeta Carpaţilor – Gazetă independentă – celebra foaie cu suflet viu de altădată || E-mail: [email protected], [email protected]

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Acepta Mai mult