Prima pagină » Actualitati » Actualitate » Dobrogea necunoscută: Leprozeria TICHILESTI

Dobrogea necunoscută: Leprozeria TICHILESTI

TICHILESTIUL ne este cunoscut astăzi din cauza singurului spital de tratare a leprei existent în Europa . Prima atestare o avem în jurul anului 1850 unde găsim menționate 9 familii germane într -un mic cătun care se ocupau cu creșterea vitelor . La 1896 cătunul este menționat a avea 37 de locuitori , iar în vecinătate se găsea un mic schit.

Schitul Tichilesti este menționat alături de alte schituri dispărute (Taita și Hamcearca) în lucrarea”Dobrogea 50 de ani de viață românească ” publicată cu ocazia semicentenarului reanexarii Dobrogei. Populaţia cătunului era de: 41 locuitori în 1900, 53 în 1912, 62 în 1930, 81 în 1948, 90 în 1956, 94 în 1966, 71 în 1977, 44 în 1992 şi 22 în 2002. În 1897, autorităţile medicale române au decis luarea primelor măsuri de profilaxie publică faţă de lepră, decretând înfiinţarea unei leprozerii în localitatea Răchitoasa, judeţul Galaţi, mutată la începutul secolului al XX- lea , la Tichileşti, lângă Isaccea, în judeţul Tulcea, din Dobrogea.

După unirea de la 1918 toți bonlavii de lepra sunt duși într -o localitate în sudul Basarabiei-Largeanca. Aici sunt cazați și îngrijiți în condiții de lagăr , iar când Brunea Fox face reportajul„Cinci zile printre leproși ”se iau măsuri de autorități iar în 1928 bolnavii sunt aduși din nou la Tichilesti, unde a fost reconstruit un spital cu dotări specifice.

În anul 1916 colonia spital a fost ocupată de armata bulgară care a devastat-o și i-a dat foc, bonlavii fiind nevoiți să se refugieze care încotro . Din 1928 leprozeria de la Tichileşti, funcţionează fără întrerupere. Lepra ( boală Hansen )este acum o afecțiune vindecabilă, iar această formă de lepră nu este transmisibilă. Încă de la 1900 s-a propus că în Insula Popină să fie o colonie de leproși , dat fiind izolarea ei. În colonie există o capelă ortodoxă cu hramul Sf.Mc.Haralambie(ocrotitorul leproșilor )şi o casă de rugăciuni baptistă. După cum ne-a confirmat prietenul Corneliu Motoc , în 1935 spitalul primește vizită unor misionari baptiști care fac primii prozeliți printre bolnavi , iar în anul 1938 se construiește casă de rugăciuni baptistă care există și astăzi .

În anul 1900 M.D.Ionescu ne relatează că la Tichilesti există un schit de livpoveni bezpopoviti unde viețuiau 3 călugărițe iar locașul se află într -o stare de degradare avansată

❓Ce se întâmplă dacă tu, dragă cititorule, nu donezi și nu susții presa liberă?

Se întâmplă că minciuna câștigă.
Se întâmplă că jurnaliștii curajoși sunt reduși la tăcere.
Se întâmplă că tu vei ști tot mai puțin din ceea ce contează cu adevărat.
Și într-o zi, când vei avea nevoie de adevăr… nu-l vei mai găsi nicăieri.

💬 Trompeta Carpaților există pentru că oameni ca tine au ales să ne susțină.
Suntem vocea care întreabă: „De ce?” Pentru că, în România reală, de multe ori mai și plătești amenzi… pentru că ai îndrăznit să reclami fapte penale.

👉 Fii parte din lupta pentru adevăr

Citeste si

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2025  Trompeta Carpaţilor – Gazetă independentă – celebra foaie cu suflet viu de altădată || E-mail: [email protected], [email protected]

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Acepta Mai mult