Dunărea la superlativ

Fluviul Dunărea este singurul fluviu din lume care trece prin 10 țări de-a lungul cursului său. Fluviul Dunărea este unul dintre cele mai importante și emblematice din Europa. Cu o lungime de aproximativ 2.860 de kilometri, este al doilea cel mai lung fluviu de pe continent, după Volga. Izvorăște în Muntii Pădurea Neagră Germania, din confluența râurilor Brigach și Breg, și curge spre est prin zece țări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina. Se varsa în Marea Neagră printr-o deltă extinsă.

Dunărea are o mare semnificație istorică, culturală și economică. Timp de secole, aceasta a fost o rută comercială și transport importantă, care leagă Europa Centrală de Est și Sud-est. Rezervorul său acoperă zone dens populate, iar de-a lungul cursului său există câteva capitale europene, precum Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.

Dunarea este cunoscuta și pentru biodiversitatea sa, în special în delta sa, care este un sit protejat UNESCO datorită varietății sale bogate de specii de animale și plante. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, Dunărea s-a confruntat cu provocări de mediu precum poluarea și reglementarea apelor sale pentru navigație și producția de energie . Sursă internet.

Pompiliu Comșa

Related posts

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

Inregistrare, înregistrare dar să o știm și noi poporul… poporul horeca!

România, te stingi încet, dar sigur… și doare

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult