Expertul american Hany Farid: „Nu găsesc nicio dovadă convingătoare că aceste imagini sunt generate sau manipulate de AI.” Atunci acestea trebuie explicate.

Într-un peisaj electoral unde tăcerea e recompensată, iar îndrăzneala e sancționată, Elena Lasconi a ales să vorbească. Iar acum, o confirmare de peste ocean zdruncină zidul neîncrederii construit de adversarii săi.

Hany Farid, profesor la Universitatea California – Berkeley și expert recunoscut în dezinformare digitală, a analizat fotografiile publicate de Elena Lasconi și a declarat pentru Euronews:

„Nu găsesc nicio dovadă convingătoare că aceste imagini sunt generate sau manipulate de AI.”

După zeci de acuzații, plângeri penale și reacții furibunde din partea celor vizați — Nicușor Dan, Victor Ponta și Florian Coldea — acest verdict tehnic aduce un element-cheie: expertul confirmă autenticitatea vizuală.

„Nu sunt omul Sistemului. Și nici nu voi fi.”

După publicarea fotografiilor care sugerează o întâlnire discretă, într-un cartier din Tunari, între figuri influente ale politicii și foste vârfuri ale serviciilor, Lasconi a explicat că publicarea nu a fost un gest de campanie, ci de conștiință.

„Decât să ascund adevărul, mai bine pierd. Adevărul e mai important decât orice funcție. Chiar și decât funcția de președinte al României.”

Pentru mulți, este dovada unui curaj rar într-o campanie sufocată de compromisuri. Pentru alții, un gest sinucigaș politic. Dar Lasconi și-a asumat riscul. Și, în lumina noilor informații, nu mai poate fi acuzată că a fabricat imagini. Doar că a pus întrebările corecte.

Sistemul reacționează violent

Reacțiile n-au întârziat. Nicușor Dan și Victor Ponta au depus plângeri penale. USR i-a retras sprijinul politic, încercând să salveze imaginea unui partid care se teme, aparent, mai mult de scandal decât de tăcere.

Între timp, fostul șef-adjunct al SRI, Florian Coldea, a catalogat gestul Elenei drept „o încercare disperată”. Fără alte precizări. Fără explicații.

Firma Kensington Communication, acuzată de Ponta că ar fi orchestrat publicarea imaginilor, a negat vehement și a anunțat că îl va acționa în judecată. Așadar, acuzele zboară în toate direcțiile. Dar imaginile rămân. Și, acum, cu expertiză.

De ce contează expertul american?

Pentru că, într-o Românie în care fiecare tabără are „propriii analiști” și „specialiști de partid”, o voce neutră, din afară, aduce credibilitate. Iar când acea voce e recunoscută internațional pentru combaterea deepfake-urilor și manipulărilor vizuale, verdictul nu mai poate fi ignorat:

„Nu există urme de generare AI, nici de manipulare evidentă. Doar o singură imagine cu saturație neobișnuită, dar explicabilă.”

Cu alte cuvinte, dacă nu sunt trucate, atunci trebuie explicate.

Related posts

Ne Paște cineva: Orice timp are naivii și escrocii săi.

Csomortányi István, fost președinte al Partidului Popular Maghiar, extremist maghiar, amendat pentru salut nazist, face campanie pentru Nicușor Dan

Țepuiala noastră cea de toate zilele!