Într-un peisaj electoral unde tăcerea e recompensată, iar îndrăzneala e sancționată, Elena Lasconi a ales să vorbească. Iar acum, o confirmare de peste ocean zdruncină zidul neîncrederii construit de adversarii săi.
Hany Farid, profesor la Universitatea California – Berkeley și expert recunoscut în dezinformare digitală, a analizat fotografiile publicate de Elena Lasconi și a declarat pentru Euronews:
„Nu găsesc nicio dovadă convingătoare că aceste imagini sunt generate sau manipulate de AI.”
După zeci de acuzații, plângeri penale și reacții furibunde din partea celor vizați — Nicușor Dan, Victor Ponta și Florian Coldea — acest verdict tehnic aduce un element-cheie: expertul confirmă autenticitatea vizuală.
„Nu sunt omul Sistemului. Și nici nu voi fi.”
După publicarea fotografiilor care sugerează o întâlnire discretă, într-un cartier din Tunari, între figuri influente ale politicii și foste vârfuri ale serviciilor, Lasconi a explicat că publicarea nu a fost un gest de campanie, ci de conștiință.
„Decât să ascund adevărul, mai bine pierd. Adevărul e mai important decât orice funcție. Chiar și decât funcția de președinte al României.”
Pentru mulți, este dovada unui curaj rar într-o campanie sufocată de compromisuri. Pentru alții, un gest sinucigaș politic. Dar Lasconi și-a asumat riscul. Și, în lumina noilor informații, nu mai poate fi acuzată că a fabricat imagini. Doar că a pus întrebările corecte.
Sistemul reacționează violent
Reacțiile n-au întârziat. Nicușor Dan și Victor Ponta au depus plângeri penale. USR i-a retras sprijinul politic, încercând să salveze imaginea unui partid care se teme, aparent, mai mult de scandal decât de tăcere.
Între timp, fostul șef-adjunct al SRI, Florian Coldea, a catalogat gestul Elenei drept „o încercare disperată”. Fără alte precizări. Fără explicații.
Firma Kensington Communication, acuzată de Ponta că ar fi orchestrat publicarea imaginilor, a negat vehement și a anunțat că îl va acționa în judecată. Așadar, acuzele zboară în toate direcțiile. Dar imaginile rămân. Și, acum, cu expertiză.
De ce contează expertul american?
Pentru că, într-o Românie în care fiecare tabără are „propriii analiști” și „specialiști de partid”, o voce neutră, din afară, aduce credibilitate. Iar când acea voce e recunoscută internațional pentru combaterea deepfake-urilor și manipulărilor vizuale, verdictul nu mai poate fi ignorat:
„Nu există urme de generare AI, nici de manipulare evidentă. Doar o singură imagine cu saturație neobișnuită, dar explicabilă.”
Cu alte cuvinte, dacă nu sunt trucate, atunci trebuie explicate.