Prima pagină » Actualitati » Actualitate » Fiscalitatea inăbușitoare: O poveste a greutăților pentru antreprenori și salariați

Fiscalitatea inăbușitoare: O poveste a greutăților pentru antreprenori și salariați

În România, fiscalitatea este o poveste a greutăților care apasă tot mai mult pe umerii cetățenilor și agenților economici. Toate analizele arată că, deși românii muncesc mult, randamentul este scăzut, iar producția este aproape inexistentă. Acest lucru duce la o creștere a taxelor și impozitelor, iar suprataxarea devine singura opțiune pentru stat.

Firmele, în special cele mici și mijlocii, sunt cele mai afectate de această fiscalitate excesivă. Această povară fiscală îi determină pe antreprenori să gândească diverse strategii pentru a supraviețui.

Ionuț N., un tânăr antreprenor din Constanța, cu experiență în construcții, a decis să își încerce norocul cu propria sa firmă. Cu toate acestea, drumul său către succes este blocat de o fiscalitate copleșitoare.

“Privind la televizor, sunt perfect de acord cu protestele sindicaliștilor, care susțin că fiscalitatea este excesivă. Suntem sufocați de atâtea taxe și impozite. Suntem jupuiți până la piele! Plătim dări peste dări, iar când vine vorba să primim beneficii de la stat, trebuie să scot din nou bani din buzunar pentru a ne rezolva problemele, în special cele legate de sănătate”, a declarat Ionuț N.

Vorbirile sale sunt pline de adevăr. Deși facturile sunt plătite cu bucurie, la final de lună, veniturile sunt reduse dramatic de 19% TVA (cu excepția domeniilor cu TVA redusă), 16% impozit pe profit și 8% impozit pe dividende.

“Avem impresia că strângem mulți bani, dar de fapt statul este cel care încasează cel mai mult, deși el nu are cheltuieli de personal, chirii, apă, energie electrică etc. Nu mai pun la socoteală controalele autorităților. În acest ritm, tot ceea ce ne propunem este să reușim să supraviețuim”, explică Ionuț.

Perspectivele nu sunt optimiste nici pentru salariați. Într-adevăr, schimbarea angajării costurilor de la angajator la angajat a creat impresia unui salariu brut mai mare, dar, în realitate, statul își ia o cotă de peste 40%.

Protestele sindicatelor privind această situație au fost numeroase. Blocul Național Sindical a solicitat măsuri de reducere a fiscalității pe muncă și o reformă fiscală urgentă, implicând sindicatele și patronatele în acest proces.

În concluzie, situația fiscală din România este una alarmantă, iar reformele sunt esențiale pentru a readuce echilibrul și a oferi o șansă reală de dezvoltare pentru întreprinderi și salariați.

❓Ce se întâmplă dacă tu, dragă cititorule, nu donezi și nu susții presa liberă?

Se întâmplă că minciuna câștigă.
Se întâmplă că jurnaliștii curajoși sunt reduși la tăcere.
Se întâmplă că tu vei ști tot mai puțin din ceea ce contează cu adevărat.
Și într-o zi, când vei avea nevoie de adevăr… nu-l vei mai găsi nicăieri.

💬 Trompeta Carpaților există pentru că oameni ca tine au ales să ne susțină.
Suntem vocea care întreabă: „De ce?” Pentru că, în România reală, de multe ori mai și plătești amenzi… pentru că ai îndrăznit să reclami fapte penale.

👉 Fii parte din lupta pentru adevăr

Citeste si

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2025  Trompeta Carpaţilor – Gazetă independentă – celebra foaie cu suflet viu de altădată || E-mail: [email protected], [email protected]

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Acepta Mai mult