Borșul zghihuit! Cea mai tare rețetă de borș! Tradiționalul borș românesc atât de gustat și apreciat de conaționalii noștri, s-a adaptat din mers noilor realități gastronomice căutând să …satisfacă gusturile tot mai sofisticate ale consumatorilor urbani în special. Astfel a apărut varianta borșului agitat sau…zghihuit! Rețeta este în bună parte aceiași la care s-a adăugat o procedură specială. Agitatul pe bicicletă sau „târtinetă”… dar pe bicicletă este extraordinar! Mod de preparare; se prepară borșul în cazane mari in care se poate adăuga și cel rămas de săptămâna trecută. Starea de igienă a cazanelor se verifică destul de rar, în special când se anunță vizita „inopinată” a comisarului Piedone! Urmează porționarea în casolete de plastic în care borșul se toarnă fierbinte. Ce? Nu…prea ar fi sănătos? Măăă, nu mai mâncați borș degeaba! Punctul ăsta de vedere duce la faliment sigur. Păi dacă am lua în calcul toate ca……le, unde ajungem! În fine , casoletele se stivuiesc într-o cutie de aia mare galbenă care se așază pe umerii cât mai firavi ai unui cărăuș. Ideia este că pe un spate lat și masiv borșul respectiv nu s-ar agita prea tare. Iar mersul pe bicicletă nu se poate compara din punct de vedere al zghihuielii borșului față de târtinetă care este mult mai lin și fără smucituri . In fine borșul ajunge la destinatari care- l halesc așa călduț și zghihuit. Aceștia sunt personaje sedentare și au un ascendent comun. Celebrul personaj din basmele românilor care a exclamat apocaliptic…”muieți ’s posmagii”!
Observator inocent Ioan Bodea