INFORMAȚIA ZILEI – 18 iulie 2024

E agitaţie la vârful UE, după ce şefa Comisiei Europene a pierdut procesul deschis la Tribunalul Uniunii Europene privind transparența acordurilor de achiziție a vaccinurilor Covid-19 din timpul pandemiei. Decizia vine cu o zi înainte de votul care va decide dacă își va păstra funcția.

Comisia Europeană nu a acordat opiniei publice “acces suficient de larg” la contractele pentru achiziția de vaccinuri Covid-19, a stabilit Tribunalul UE. De asemenea, instanța a constatat nereguli referitoare la justificarea CE privind secretizarea unor documente.

Pe front, în ziua 875 de război, aflăm că forțele ucrainene s-au retras din satul Krînkî, din regiunea Herson, pe care l-au cucerit în octombrie anul trecut. Dincolo de graniță, peste un milion de locuitori din sudul Rusiei au rămas fără curent, după oprirea de urgență a unui reactor al centralei nucleare din Rostov. Rosenergoatom a comunicat că oprirea a fost provocată de o “alarmă falsă”.

Avem şi o luare de poziţie radicală a generalului american Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA din Europa: În loc să-și facă griji cu privire la ceea ce va face Rusia, Casa Albă ar trebui să se concentreze pe a face tot ce poate pentru a garanta înfrângerea Rusiei și victoria Ucrainei. Generalul susține că cei cărora le este frică de o eventuală „escaladare” a războiului cu Rusia, dacă Putin ar fi contestat de Occident, se înșală total.

La noi, avem probleme cu energia. Consumăm mult, din cauza caniculei și, pentru că nu s-au făcut investiții în ultimii 30 de ani, nu avem producție pe măsură. Și nici capacități de stocare. Așa că, în România anului 2024, băgăm cărbune și înviem sisteme de pe vremea lui Ceaușescu pentru a produce energie. Zice ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Zilele trecute s-au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcţiune echipamente, instalaţii vechi de zeci de ani, pentru a mai strânge zeci de megawatti sau sute de megawatti”. Nu spune și cum vom ieși din blocajul perfect în care ne aflăm.

În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea prin care, peste noapte, producătorilor individuali de energie verde li se impune să-și achiziționeze (cu până la câteva mii de euro) și dispozitive de stocare. Şeful statului susţine că noile prevederi ale legii sunt inoportune şi inaplicabile și cere Parlamentului să găsească soluții mai ieftine pentru prosumatori.

Au fost returnate şi primele 4 permise șoferilor care au avut un rezultat pozitiv la DrugTest, infirmat prin proba de sânge la INML. Din cei 27 de șoferi testați pozitiv pe noua ordonanţă, pentru 23 rezultatele au fost confirmate de INML, iar pentru cei patru care au afirmat că au consumat diverse medicamente, rezultatele au venit negative, în mai puțin de 24 de ore. Rata de confirmare prin analiza de sânge a DrugTestului a fost, astfel, de 85%.

Avem şi o premieră în justiţie, care ar putea crea un precedent pentru sistemul de educaţie: Notele acordate în etapa de contestații de la Bacalaureat nu pot fi mai mici decât cele obținute inițial. Cazul este al unui tânăr din Oradea care a contestat nota obţinută la matematică, la Bac 2023. Avea peste 9, iar după contestaţie i-a scăzut la 8,15. Magistraţii din Oradea au decis ca tânărul să primească nota iniţială, iar Inspectoratul Școlar a fost obligat să-i elibereze o nouă diplomă de Bac. Hotărârea Curții de Apel Oradea a fost atacată de Ministerul Educației. Procesul se mută la Înalta Curte de Casație.

Pe plan politic, sindicaliştii din MAE reclamă ”umilirea publică” a profesioniştilor din diplomaţie prin numirea unui medic ginecolog în funcţia de consul la Bilbao. Ei i-au transmis o scrisoare deschisă ministrului de Externe, Luminiţa Odobescu, cerându-i să explice criteriile prin care a fost aleasă doctoriţa, care abia ce-a demisionat din PSD, în detrimentul altor 5 candidaţi profesionişti din MAE.

Și fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă în „Dosarul diamantelor”. Pe de altă parte, Daniel Tudorache a fost achitat pentru spălare de bani, ca și soția lui. Soție care va primi înapoi 1,2 mlioane de euro, depuși pentru cauțiuni. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Tot judecătorii au decis că Liviu Dragnea poate fi ales în funcții publice, după ce au expirat interdicţiile impuse de instanţă.

Încheiem ziua cu o decizie (încă) inexplicabilă: Un geoparc aspirant UNESCO, Oltenia de sub Munte, a intrat săptămâna trecută în faza internațională de evaluare. S-a ajuns aici după trei ani de muncă în care a fost creat conceputul, au fost aduși la fața locului evaluatori UNESCO și s-a primit, nu fără emoții, nota de trecere.

Această acreditare urma să certifice importanța geologică și culturală a sitului, iar două orașe și patru comune – Băile Olănești, Stoenești, Bărbătești, Costești, Horezu și Vaideeni – ar fi beneficiat de toate avantajele materiale și imateriale aferente, în special promovare și notorietate la nivel internațional. Candidatura a fost, însă, retrasă în ultimul moment, după ce Consiliul local Horezu a votat în unanimitate şi fără explicaţii respingerea înființării geoparcului. (R-PRESS)

Related posts

INFORMAȚIA ZILEI – 26 noiembrie 2024

INFORMAȚIA ZILEI – 6 noiembrie 2024

INFORMAȚIA ZILEI – 1 noiembrie 2024