Înscrieri pentru Școala de vară de la Hârșova, ediția a treia

Cea de-a treia ediție a Școlii de Vară de la Hârșova se va desfășura în perioada 11-14 septembrie 2024 și va aduce împreună elevi, studenți și tineri cu interese în domenii precum istoria, arheologia, patrimoniul cultural, antropologia, natura, dar și pasionați de cultură și iubitori de patrimoniu cultural și natural. Organizat de Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu mai multe instituții de prestigiu, evenimentul își propune să promoveze cunoașterea și protejarea patrimoniului istoric și natural al zonei.

Obiectivele Școlii de Vară

Scopul principal al Școlii de Vară de la Hârșova este de a facilita cunoașterea monumentelor istorice și naturale din oraș, de a prezenta tehnicile de restaurare a artefactelor de piatră aflate în lapidariumul Muzeului din Hârșova și de a crea un cadru informal de dialog între autorități publice, comunitate, cercetători și tineri. Prin acest efort comun, organizatorii doresc să atragă noi generații în procesul de cunoaștere și protejare a monumentelor istorice și a patrimoniului natural.

Parteneri și Organizatori

Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului, în colaborare cu:

  • Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
  • Primăria Orașului Hârșova
  • Institutul de Studii Avansate pentru Istoria și Civilizația Levantului
  • Universitatea din București – Facultatea de Istorie
  • Centrul Cultural Turc Yunus Emre
  • Uniunea Democrată Turcă din România

Ateliere

Școala de vară va include atât activități de teren, prin vizitarea obiectivelor de patrimoniu cultural și natural din Hârșova, cât și sesiuni la sediul Muzeului Carsium, unde participanții vor avea parte de ateliere de lucru. În cadrul acestor sesiuni, participanții vor avea oportunitatea de a învăța tehnici de restaurare a artefactelor și de a explora patrimoniul cultural și natural al Dobrogei.

Pe lângă activitățile desfășurate la Hârșova, va fi organizată și o vizită la Constanța, unde participanții vor putea vedea cele mai reprezentative monumente istorice din oraș. Tot la Constanța, Centrul Cultural Turc Yunus Emre va organiza un atelier de gastronomie turcească și un atelier de pictură în apă Ebru, oferind o perspectivă culturală și artistică unică.

Taxe și Condiții de participare

Nu există o taxă de participare pentru Școala de Vară, iar organizatorii vor acoperi cheltuielile legate de cazare, masă, echipamentele de studiu, de lucru și de protecție. Cu toate acestea, costurile de transport la Hârșova și retur vor fi suportate de către participanți. Numărul de participanți este limitat la 12 persoane, iar selecția se va face pe baza transmiterii unui CV și a unei scrisori de intenție.

Înscrieri

Pentru a se înscrie, cei interesați trebuie să trimită un CV și o scrisoare de intenție la adresele de e-mail: dana.mihai66@gmail.com și roxana.zidaru@patrimoniu.ro. Data limită pentru trimiterea documentelor este 6 septembrie 2024.

Școala de Vară de la Hârșova oferă o oportunitate unică de învățare, explorare și implicare activă în protejarea patrimoniului cultural și natural al României. Aceasta reprezintă nu doar o ocazie de a învăța din experiența unor experți în domeniu, ci și de a contribui la eforturile comune de conservare a istoriei și culturii locale.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult