Prima pagină » Actualitati » Actualitate » Locuri care trezesc amintiri de la Hârșova

Locuri care trezesc amintiri de la Hârșova

Inițial, muzeul din localitate, în adrul căruia au fost expusee mărturii documentare, de genul fotografiilor, precum și o serie de obiecte găsite de localnici, în zona fostei cetăți dunărene, funcționa într-o sală de clasă din incinta școlii, fiind inaugurat în anul 1904, în prezența Regelui Caol I, a Reginei Elisabeta, a principelui Ferdinnd și a Principesei Maria, aflați în voiaj pe Dunăre. Distrus în timpul Primului Război Mondial, muzeul va fi redeschis în 1921, chiar în locuința lui Vasile I.Cotovu (1866-1946) sub titulatura de Muzeul Regional Hârșova.

La scurtă vreme de la moartea fondatorului, o parte dintre exponate  au ajuns pe mâna rudelor, altele au luat calea unor instituții similar din țară sau au dispărut fără umră.

Vitrina arheologică de la Casa Pionierilor din Hârșova , care prin anii 1975-1976 ba găzduit multe din piesele donate de către elevii școlii ginmaziale, la inițiativa profesoarei Victorița Nicolae, a fost în măsură să creeze cadrul necesar înființării viitoarei Expoziții Arheologice și a Muzeului Carsium, inaugurat în aprilie 2006, în prezenț fostului Rege Mihai I al României și a Reginei Ana. Stați aproape că ne vom continua destăinuirile.

Pompiliu Comșa

❓Ce se întâmplă dacă tu, dragă cititorule, nu donezi și nu susții presa liberă?

Se întâmplă că minciuna câștigă.
Se întâmplă că jurnaliștii curajoși sunt reduși la tăcere.
Se întâmplă că tu vei ști tot mai puțin din ceea ce contează cu adevărat.
Și într-o zi, când vei avea nevoie de adevăr… nu-l vei mai găsi nicăieri.

💬 Trompeta Carpaților există pentru că oameni ca tine au ales să ne susțină.
Suntem vocea care întreabă: „De ce?” Pentru că, în România reală, de multe ori mai și plătești amenzi… pentru că ai îndrăznit să reclami fapte penale.

👉 Fii parte din lupta pentru adevăr

Citeste si

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2025  Trompeta Carpaţilor – Gazetă independentă – celebra foaie cu suflet viu de altădată || E-mail: [email protected], [email protected]

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Acepta Mai mult