Prima pagină » Actualitati » Actualitate » Master Planul Portului Verde pentru portul Constanța, în atenția comunității portuare

Master Planul Portului Verde pentru portul Constanța, în atenția comunității portuare

În data de 21 martie 2024, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CN APM) a organizat, în cadrul proiectului PIONEERS, un workshop dedicat analizării și revizuirii primei versiuni a documentului Master Planul Portului Verde (Green Port Master Plan) pentru portul Constanța. Acest document a fost realizat sub îndrumarea portului coordonator Antwerp-Bruges, dar și a celorlalți parteneri din proiect, transmite APM.

Au răspuns invitației de a participa la workshop reprezentanți ai comunității portuare, ai autorităților de mediu, dar și ai comunității locale.

Temele abordate în cadrul evenimentului s-au referit la: Portul Constanța – centru logistic verde; traficul de mărfuri în portul Constanța în contextul războiului Rusia-Ucraina și a cerințelor Regulamentelor privind infrastructura pentru combustibili alternativi (AFIR) și Fuel EU în domeniul maritim, propuse de Comisia Europeană. De asemenea, au fost prezentate barierele și oportunitățile legate de tranziția energetică, precum și de transformarea digitală a portului Constanța.

Ținând cont de faptul că Master Planul Portului Verde nu se poate realiza fără implicarea stakeholderilor și identificarea de către aceștia, împreună cu administrația portuară, a unor soluții de dezvoltare sustenabilă, au fost abordate în egală măsură planurile operatorilor portuari privind tranziția verde”, au precizat reprezentanții CN APM.

Proiectul PIONEERS, care se desfăşoară pe parcursul a cinci ani (2021-2026), a primit finanțare în cadrul programului HORIZON 2020, axa Porturi verzi ca centre multimodale pentru mobilitate inteligentă și sustenabilă, care își propune să sprijine porturile să răspundă cerințelor Comisiei Europene privind tranziția către neutralitatea climatică până în anul 2050.

Consorțiul internațional PIONEERS este format din 46 de parteneri (din care face parte și CN APM) şi este condus de Portul Antwerp-Bruges. Porturile Constanța, Barcelona (Spania) și Venlo (Olanda) vor identifica în cadrul proiectului cele mai bune practici de la portul Antwerp-Bruges, pionier în implementarea tehnologiilor curate.

❓Ce se întâmplă dacă tu, dragă cititorule, nu donezi și nu susții presa liberă?

Se întâmplă că minciuna câștigă.
Se întâmplă că jurnaliștii curajoși sunt reduși la tăcere.
Se întâmplă că tu vei ști tot mai puțin din ceea ce contează cu adevărat.
Și într-o zi, când vei avea nevoie de adevăr… nu-l vei mai găsi nicăieri.

💬 Trompeta Carpaților există pentru că oameni ca tine au ales să ne susțină.
Suntem vocea care întreabă: „De ce?” Pentru că, în România reală, de multe ori mai și plătești amenzi… pentru că ai îndrăznit să reclami fapte penale.

👉 Fii parte din lupta pentru adevăr

Citeste si

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2025  Trompeta Carpaţilor – Gazetă independentă – celebra foaie cu suflet viu de altădată || E-mail: [email protected], [email protected]

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Acepta Mai mult