Prima pagină » Actualitati » Actualitate » Nava Anghel Saligny

Nava Anghel Saligny

Nava cu zbaturi ANGHEL SALIGNY a fost scoasă din serviciul navigaţiei în anul 1975 devenind un local de cofetărie în Galaţi. În anul 1987 a fost cuprinsă de un incendiu devastator, care a distrus inventarul de la bord şi a afectat suprastructura, devenind epavă. În această stare a fost trasă la circa două mile marine aval de port, unde a fost devalizată de diferite părţi componente.

Pasagerul T. VLADIMIRESCU. La Centrul de Afaceri al Companiei S.C. Navrom Galaţi, s-au aflat oameni iubitori de marină, în frunte cu Ivanov Călin, Atanasiu Stoica şi arhitectul Ujeucă Dan, care pun pe hârtie, în august 2000, planul de reabilitare. Intenţia de revitalizare a „celei mai vechi nave cu zbaturi din lume” încă este în atenţia manegerilor gălăţeni.

A patra sa viaţă începe cu andocări la Orşova şi la Sanab Brăila – unde i se repară corpul, zbaturile, aparatul propulsor ( instalaţia pentru păcură este înlocuită cu una nouă pentru motorină ) şi cârma, cu donaţii şi atenţia iubitorilor de nave.

Aflânduse într-un stadiu precar şi poate pentru că maşina îi funcţiona bine, Compania de Navigaţie Fluvială Navrom Galaţi începe renovarea ei în anul 2003, convinşi că îi era necesară o nouă şansă. ICEPRONAV colaborează cu arhitecţi navali, sculptori şi scenografi, urmărind o restaurare „belle epoque” la interior şi un concept modern la exterior, corespunzător turismului de elită. I se schimbă puţin aspectul exterior, devine mai modermă, încadrânu-se în noul mileniu, dar funcţionând în parametrii.

„Noul pasager” prezintă viziunea arhitectului, lemnul este îmbinat perfect cu metalul, totul este modern – sonorizare, climatizare, iluminare, liniile arhitectonice vechi fiind aceleaşi.

Devine o navă de protocol, cu 22 de cabine cu două paturi, totuşi statutul său devine cam privat în cadrul Navrom, vizitarea navei necesitând câteva aprobări. Poate că noul constructor s-a gândit la cei care admirau în urmă cu 50 de ani funcţionarea pe viu a maşinii cu abur, realizând o suprafaţă vitrată ce te lasă să admiri bijuteria propulsoare.

Destinul a dus-o la multe calificative :

– cea mai veche navă românească în funcţiune

– cea mai norocoasă dintre pasagerele cu zbaturi

– cel mai vechi vapor cu zbaturi din lume portul Galaţi adăpostind o filă a istoriei navigaţiei fluviale româneşti.

Pompiliu Comșa

❓Ce se întâmplă dacă tu, dragă cititorule, nu donezi și nu susții presa liberă?

Se întâmplă că minciuna câștigă.
Se întâmplă că jurnaliștii curajoși sunt reduși la tăcere.
Se întâmplă că tu vei ști tot mai puțin din ceea ce contează cu adevărat.
Și într-o zi, când vei avea nevoie de adevăr… nu-l vei mai găsi nicăieri.

💬 Trompeta Carpaților există pentru că oameni ca tine au ales să ne susțină.
Suntem vocea care întreabă: „De ce?” Pentru că, în România reală, de multe ori mai și plătești amenzi… pentru că ai îndrăznit să reclami fapte penale.

👉 Fii parte din lupta pentru adevăr

Citeste si

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2025  Trompeta Carpaţilor – Gazetă independentă – celebra foaie cu suflet viu de altădată || E-mail: [email protected], [email protected]

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Acepta Mai mult