Prima pagină » Actualitati » Actualitate » Nereguli grave în campania electorală a lui Nicușor Dan. AEP sesizează Parchetul General, iar o investigație jurnalistică arată că jumătate din donațiile sale au ajuns la o firmă controlată de un controversat afacerist pro-rus

Nereguli grave în campania electorală a lui Nicușor Dan. AEP sesizează Parchetul General, iar o investigație jurnalistică arată că jumătate din donațiile sale au ajuns la o firmă controlată de un controversat afacerist pro-rus

de Trompeta Carpatilor

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a sesizat Parchetul General cu privire la trei nereguli semnificative constatate în campania electorală a candidatului independent Nicușor Dan. Printre cele mai grave acuzații se numără nedeclararea a peste 3 milioane de lei obținuți prin donații, utilizarea resurselor publice în scopuri electorale și amplasarea neautorizată de materiale de propagandă. În paralel, o investigație Newsweek ridică întrebări serioase privind transparența cheltuielilor campaniei, arătând că jumătate din fondurile donate de cetățeni ar fi fost redirecționate către o companie controlată de afaceristul pro-rus Matei Păun.

1. Peste 3 milioane de lei din donații nedeclarate

Potrivit AEP, candidatul Nicușor Dan nu a declarat donații în valoare de 3.263.790 de lei, colectate prin platforma Stripe. Sumele ar fi fost utilizate pentru finanțarea campaniei sale în diaspora, dar din conturi bancare nedeclarate. Această omisiune îl poate costa pe candidatul independent o amendă între 15.000 și 50.000 de lei, precum și confiscarea întregii sume.

2. Utilizarea abuzivă a unei mașini a Primăriei

AEP a constatat că, în data de 11 aprilie 2025, Nicușor Dan a folosit mașina de serviciu a Primăriei Capitalei pentru a se deplasa la un eveniment electoral, încălcând astfel Legea nr. 334/2006. Într-o conferință de presă din 16 aprilie, candidatul a recunoscut fapta. Pentru această abatere, riscă o amendă cuprinsă între 10.000 și 25.000 de lei.

3. Banner neautorizat amplasat pe Hotelul Cișmigiu

Candidatul a utilizat materiale de propagandă electorală interzise de lege. Astfel, în data de 5 aprilie 2025, la sediul de campanie de pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, a fost identificat un banner cu imaginea sa și sloganul „Om onest!”. Fapta este sancționabilă cu amendă între 10.000 și 25.000 de lei.

Investigație Newsweek: 50% din donații au mers către o firmă controlată de pro-rusul Matei Păun

Pe lângă acuzațiile din partea AEP, o investigație realizată de Newsweek România relevă că Nicușor Dan a direcționat aproape jumătate din banii donați de susținători către compania Getica OOH SRL, despre care jurnaliștii afirmă că este controlată de Matei Păun — sfătuitorul politic al candidatului și un afacerist cu conexiuni în zona pro-rusă.

Între 26 februarie și 31 martie 2025, Getica OOH SRL a emis 20 de facturi către echipa de campanie a lui Nicușor Dan, în valoare totală de 1.091.614 lei (aproximativ 200.000 de euro). Conform declarațiilor oficiale, până la 1 aprilie 2025, candidatul adunase 2,8 milioane de lei din 8.848 de donații.

Această relație de afaceri repetă modelul din campania locală a anului 2024, când aceeași companie a fost contractată de echipa lui Nicușor Dan pentru publicitate stradală. La acea vreme, Matei Păun a recunoscut că a negociat contractul și a obținut „prețuri competitive” datorită relației personale cu reprezentanții Getica.

Potrivit Newsweek, diferențele semnificative dintre tarifele plătite de campania lui Dan și cele facturate altor clienți sugerează o posibilă finanțare indirectă. Getica OOH ar fi oferit panouri publicitare la prețuri mult sub cele practicate în piață — fapt ce ridică suspiciuni legate de legalitatea și transparența cheltuielilor.

Raportul AEP și investigația jurnalistică deschid o serie de întrebări privind integritatea și legalitatea campaniei prezidențiale a lui Nicușor Dan. De la posibila nedeclarare a donațiilor, la utilizarea fondurilor publice și contracte suspecte cu firme cu legături controversate, tabloul conturat ridică serioase îndoieli asupra transparenței candidatului. Într-un climat electoral tensionat, aceste acuzații pot influența decisiv percepția publică și încrederea alegătorilor.