Nicușor Dan, proiect pentru diaspora: Președintele propune sprijinirea românilor care vor să revină în țară

În prima zi a mandatului său, președintele României, Nicușor Dan, a anunțat în fața Parlamentului un proiect fără precedent dedicat românilor din diaspora. Noul șef al statului propune crearea unei structuri speciale care să sprijine revenirea acasă a cetățenilor plecați peste graniță, cu accent pe cei care doresc să investească în România.

„În ceea ce îi privește pe românii din diaspora, este nevoie să eficientizăm procedurile şi serviciile consulare, să creăm o structură dedicată celor care doresc să se întoarcă acasă și, în mod special, celor care vor să revină pentru a investi în România”, a declarat președintele Nicușor Dan, în cadrul primului său discurs oficial susținut în plenul Parlamentului.


Propunere complementară: Despăgubiri pentru diasporeni păgubiți de rețelele protejate ale sistemului
În spațiul public și în rândul comunităților din diaspora a apărut deja o propunere complementară, venită din zona societății civile și a mediilor independente: statul român ar trebui să despăgubească cetățeni români din străinătate păgubiti de conaționali conectați la rețele politice sau instituționale.

„Dacă statul român vrea cu adevărat să recâștige încrederea diasporei și să atragă investiții reale, trebuie să înceapă prin a-și asuma greșelile trecutului și prezentului. Mii de români din diaspora au fost victime ale funcționarilor publici, notari, avocați sau persoane cu influență în sistemul românesc. Restituirea prejudiciilor ar fi un semnal de integritate și responsabilitate, mai ales că este vorba de ani de muncă cinstită”, spun reprezentanți ai mai multor asociații ale românilor din Italia, Spania și Marea Britanie.

Legătura cu investițiile
O astfel de măsură ar putea fi parte a programului de repatriere a capitalului românesc din diaspora. Răspunsul statului la abuzurile suferite de românii plecați la muncă ar putea deschide calea unor investiții de încredere, mai ales în domenii precum agricultura, tehnologia sau turismul rural – sectoare în care diaspora a fost deja activă, dar deseori blocată sau de cele mai multe ori, păgubită.
Românii plecați nu vor favoruri, ci garanții. Dacă se dorește cu adevărat o reintegrare economică și socială a acestora, atunci despăgubirea victimelor rețelelor de putere corupte ar trebui să fie un punct de plecare, nu doar o idee morală


Context electoral. Relația cu Republica Moldova
Nicușor Dan a fost ales președinte al României în urma turului al doilea desfășurat pe 18 mai 2025. Deși a câștigat alegerile la nivel național, în diaspora a obținut 723.590 de voturi, adică 44,22 %, fiind devansat de contracandidatul său, George Simion, care a obținut 912.806 voturi (55,78 %).
În același discurs, președintele a reafirmat sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldova și a promis investiții în proiecte comune de infrastructură energetică și de transport. De asemenea, a menționat necesitatea funcționalizării instituțiilor care generează dificultăți în relațiile bilaterale, precum vămile și autoritatea pentru cetățenie.


Discursul inaugural al lui Nicușor Dan deschide un nou capitol în relația statului român cu diaspora. Dacă administrația prezidențială va integra și propunerea privind despăgubirea diasporenilor păgubiți de rețelele corupte din interiorul sistemului, am putea asista la un moment istoric de reconciliere și reconstrucție a încrederii între stat și cetățenii săi plecați.

Related posts

Hai curaj! Că doar nu treceți prin urechile acului! Și apoi mergeți la mângâiere nu la tăiere! Mă rog nu chiar repede…Sau…în fine dacă ați mâncat când erați mici poate scăpați…nescalpați! Vă faceți sumele găsiți plasamente sigure, amante ,dividende și trai neneacă! Iar disconfortul sacral nici nu mai contează!

H.D. Hartmann: J.D. Vance a ordonat o comisie de anchetă privind abuzurile din Europa. Cazul Peșchir ar fi ajuns pe biroul său

Procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Călin Georgescu.