Performanță a elevilor români la Campionatul European de Securitate Cibernetică din Torino

România s-a clasat pe locul opt din 37 de echipe la Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC), care s-a desfășurat recent la Torino, Italia, conform unui anunț publicat de Ministerul Educației. Ediția din 2024 a ECSC a adus la Torino un total de 37 de echipe din Europa, fiecare dintre acestea fiind compusă din cei mai buni tineri experți în securitate cibernetică din țările lor. România, prin performanța sa, s-a evidențiat într-un context internațional, confirmându-și statutul de jucător important în peisajul securității digitale, potrivit comunicatului, citat de AZNews.ro. Potrivit Ministerului Educației, echipa României a fost alcătuită din cinci elevi cu performanțe remarcabile: Ghica Alexandru-Darius, elev la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București; Seba Vlad-Ionuț, de la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București; Vășcuță Denis-Cristian, tot de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București; Mateciuc Vlad-Ștefan, elev al Liceului Teoretic „Callatis” din Mangalia; Antal Robert-Alexandru, de la Complexul Educațional „Laude Reut” din București. Acest grup de tineri a beneficiat de coordonarea și sprijinul unor specialiști de renume. „Coordonatorul principal al echipei a fost lectorul universitar dr. Șinca George-Marius de la Universitatea ‘Emanuel’ din Oradea, iar Doce Ancuța-Dumitrița, manager superior în securitate cibernetică la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), a îndeplinit rolul de coordonator adjunct”, a explicat Ministerul Educației. Accesul la această competiție nu a fost însă unul simplu, ci s-a realizat pe baza unor competiții naționale riguroase. „Pentru a reprezenta România la campionatul european, candidații pasionați de cyber trebuie să participe inițial la Campionatul Național de Securitate Cibernetică – RoCSC sau, începând de anul acesta, la Olimpiada de Securitate Cibernetică, competiții organizate de Serviciul Român de Informații (prin intermediul Centrului Național Cyberint), Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) și Ministerul Educației, împreună cu parteneri privați”, a precizat ministerul. În plus, tinerii care aspiră la a reprezenta România în astfel de competiții pot începe pregătirea prin intermediul platformei educaționale CyberEdu, care oferă o gamă largă de exerciții practice de securitate cibernetică. „Tinerii interesați de dezvoltarea abilităților tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul National de Securitate Cibernetică sau pentru Olimpiada de Securitate Cibernetica pe platforma educațională online CyberEdu, un spațiu digital de antrenament în care se regăsesc majoritatea exercițiilor propuse în edițiile anterioare ale ROCSC și ECSC, precum și alte exerciții construite pentru competiții de securitate cibernetică internaționale”, a adăugat Ministerul Educației în postare.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult