Burila Mare (Mehedinți) ▪ 7 mai 2025, ora 07:00 Într-o singură repriză de 30 de minute, marți seară, cerul s-a prăbușit peste sudul județului Mehedinți. Bucăți de gheață de mărimea unui ou au spulberat acoperișuri, parbrize și livezi întregi în comuna Burila Mare, lăsând peste 220 de gospodării cu tavanele goale către nori și zeci de mașini fără geamuri.
„Am 75 de ani și n-am pomenit așa ceva. O jumătate de oră ne-a trecut toată viața prin fața ochilor”, povestește domnul Vasile P., în timp ce strângea țiglele sparte din curte.
Anexe prăbușite, culturi rase
- Acoperișuri: peste 60 % dintre casele din Burila Mare au învelitorile perforate sau complet smulse.
- Autoturisme: peste 40 raportate cu lunetele făcute zob și capote îndoliate.
- Agricultură: culturile de roșii, ardei și vița-de-vie din toată lunca Dunării – „praf și pulbere” după ce gheața a brăzdat lanurile ca un disc.
În satul vecin Deveselu, fermierii vorbesc despre pierderi care depășesc deja subvențiile de anul trecut: „folia de solarii a fost ciuruită, răsadurile – snopite”.
„N-a pornit nicio rachetă antigrindină”
Primarul din Burila Mare acuză că sistemul național de combatere a grindinei, aflat la 20 km distanță, „nu a tras niciun proiectil” în fereastra de avertizare cu Cod Portocaliu. Explicația oficială a Direcției Agricole Mehedinți: fulgerele la joasă altitudine au făcut lansarea „nesigură pentru operatori”.
Intervenții și ajutor de urgență
- ISU „Drobeta” a pompierilor a avut 18 misiuni de evacuare a apei din beciuri și pentru degajarea țiglelor instabile.
- Consiliul Județean a declanșat procedura pentru „calamitate naturală”, condiție obligatorie ca fermierii să poată solicita despăgubiri APIA în termen de 30 de zile.
- O echipă a Inspectoratului de Stat în Construcții evaluează structurile: 12 case declarate deocamdată „nesigure pentru locuit” – oamenii au fost mutați provizoriu la sala de sport a școlii.
Ce urmează pe cer și pe hârtie
Prognoza ANM arată încă patru zile de instabilitate (vezi widgetul de mai sus): ploi intermitente și vânt în rafale, dar fără nucleele convective violente de ieri. Specialiștii recomandă totuși folie temporară peste acoperișurile descoperite și deconectarea panourilor fotovoltaice avariate pentru a evita incendii la reîntoarcerea curentului.
Oricât de mult ne-am obișnuit să vorbim despre ‘fenomene extreme’, casele nu se repară cu sintagme și grafice. Numai în ultimii trei ani, Mehedințiul a trecut prin patru episoade de grindină severă, dar rachetele antigrindină încă nu reușesc să ajungă la timpul potrivit. Natura poate fi necontrolabilă, birocratia – nu ar trebui să fie.”