Plajă evaluată la peste 8 milioane de euro, pierdută de Apele Române(ABADL) în primă instanță! Cum explică judecătorii.

Un teren de 23.717 metri pătrați de plajă situat în zona Poligon 23 din Constanța, evaluat la peste 8 milioane de euro, a fost disputat în instanță de Administrația Națională Apele Române (ANAR) și Primăria Constanța. Dosarul a fost deschis în 2017 și, în primă instanță, Judecătoria Constanța a decis în favoarea municipalității. Cazul este în prezent în apel la Tribunalul Constanța.

În 2017, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) a deschis un proces civil împotriva Primăriei Constanța și Ministerului Finanțelor Publice, revendicând o suprafață de plajă de 23.717 metri pătrați din zona Poligon 23. Reclamanta a invocat excepția de nelegalitate a Hotărârii Consiliului Local (HCL) nr. 16 din 28 ianuarie 2000, care delimita proprietatea privată a Municipiului Constanța de domeniul public de interes național pe Faleza de Nord.

Argumentele Primăriei Constanța

Primăria Constanța a susținut că intenționa să construiască în zona disputată un adăpost pescăresc pentru a pune în valoare tradițiile pescărești de la Marea Neagră. În acest sens, a emis în ianuarie 2018 un Certificat de Urbanism pentru proiectul “Popasul Pescarilor – Tradiții pescărești la Marea Neagră”. Municipalitatea a argumentat că demersurile sale au fost coerente și că terenul litigios prezenta porțiuni din faleza existentă anterior, fiind puternic afectat de acțiunea factorului uman.

Motivația instanței

În hotărârea nr. 1093/2024, Judecătoria Constanța a argumentat că reclamanta (ANAR) nu a dovedit decât inițierea, dar nu și finalizarea demersurilor pentru clarificarea situației juridice a imobilului litigios. Instanța a subliniat că nu a fost dovedit dreptul de proprietate al statului asupra terenului respectiv. Judecătorii au mai remarcat că deși semnarea unor înscrisuri a fost indicată în HCL nr. 16/2000, acestea nu au fost urmate decât de întocmirea unei lucrări în 2008, care nu a continuat cu un studiu privind stabilirea limitelor plajelor.

Considerațiile juridice

Hotărârea Judecătoriei Constanța a fost favorabilă Primăriei Constanța, dar ANAR a atacat decizia în apel. Cazul se află acum pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța, unde va fi judecat apelul declarat de ANAR-ABADL. Decizia finală a Tribunalului Constanța va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanța.

Judecătoria Constanța a respins cererea de chemare în judecată formulată de ANAR și a obligat reclamanta la plata cheltuielilor de judecată către pârâți. Instanța a concluzionat că, în absența dovezilor clare privind dreptul de proprietate al statului asupra terenului litigios, decizia nu poate fi decât favorabilă Primăriei Constanța.

Cazul rămâne deschis și va continua la Tribunalul Constanța, unde instanța va reevalua probele și argumentele prezentate de ambele părți. Decizia finală va avea un impact semnificativ asupra drepturilor de proprietate și utilizării terenului disputat.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult