Proiectul „Clipe din trecut ale Cetății Enisala”, prezentat la Casa Avramide, de Ziua Dobrogei

Să vedem clipe de istorie și nu doar ziduri atunci când vizităm o cetate este conceptul de la care a plecat acest proiect. Mâine, de Ziua Dobrogei, de la ora 11.00, la Casa Avramide din Tulcea, se va desfășura conferința de finalizare a proiectului cultural „Clipe din trecut ale Cetății Enisala”. Intrarea la eveniment este liberă, anunță organizatorii, care și-au propus să ofere publicului larg un fragment din istoria tumultuoasă a acestei regiuni. Dobrogea este recunoscută ca un exemplu pentru toleranță și bună conviețuire între diverse etnii și minorități naționale, iar istoria Cetății Enisala, cu schimbările dese de influență între români, tătari, turci, prezintă acest mozaic etnic privind înapoi fără mânie. Vor fi prezentate în premieră publicului materiale video istorice realizate cu actori figuranți îmbrăcați în costume de epocă pentru a reda atmosfera acelor vremuri, precum și un videoclip de prezentare a Cetății Enisala. La eveniment vor participa membri ai echipei de filmare și specialiști. După proiecția materialelor video publicul spectator va putea să adreseze întrebări. Cetatea Enisala are o poveste misterioasă și fascinantă de la construcție și până în zilele noastre, care merită adusă la cunoștința publicului larg. Este singura cetate rămasă în picioare în Dobrogea printr-o ironie a istoriei: decăderea ei treptată ca importanță militară a ajutat-o să supraviețuiască. A fost cruțată de soarta crudă pe care au avut-o celelalte cetăți dobrogene care au fost dărâmate de turci la ordinul rușilor, ca urmare a Tratatului de la Adrianopol. Proiectul cultural „Clipe din trecut ale Cetății Enisala” este implementat de Enigma Film SRL în parteneriat cu ICEM Tulcea, Asociația Club Sportiv Nokors și Asociația Kavalkada, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Pompiliu Comșa

Related posts

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

Inregistrare, înregistrare dar să o știm și noi poporul… poporul horeca!

România, te stingi încet, dar sigur… și doare

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult