Puneți repede impozit pe întuneric – întunericul în care îndreptați economia va salva inteligența Trăim vremuri în care absurdul a devenit politică de stat, iar întunericul – simbol al ignoranței, al haosului și al manipulării – pare să fi fost transformat într-un soi de strategie economică națională. Dacă lumina costă, atunci întunericul trebuie taxat.
Puneți repede impozit pe el, căci pare să fie noua resursă inepuizabilă pe care o cultivați cu sârg și inconștiență. Economia României pare împinsă, cu o inconștiență dureroasă, spre o beznă financiară în care doar cei cu ochi adaptați întunericului mai pot zări traiectorii. Nu este doar vorba despre bani, ci despre viziune. Despre inteligență, despre creativitate, despre oameni capabili care sunt împinși la marginea societății în timp ce impostura, corupția și diletantismul se așază la cârma țării. În întuneric, nu se văd hoții. În întuneric, nu se mai pot citi contractele păguboase.
În întuneric, nu se mai pot urmări traseele banilor publici. Și tot în întuneric, se pierd generații de tineri care își caută un rost în altă parte, într-o altă limbă, într-o altă demnitate. Ironia face ca tocmai acest întuneric – în care ne îngropați economia – să salveze ceea ce mai e viu și curat: inteligența. Pentru că doar ea, marginalizată și flămândă, învață să strălucească în beznă. Să se adapteze. Să creeze din nimic. Să inventeze lumina dintr-o scânteie de spirit, acolo unde statul a stins toate luminile. Puneți, deci, impozit pe întuneric.
Taxați minciuna, lipsa de competență și indolența. Poate atunci veți realiza cât de profitabilă ar fi fost investiția în educație, în onestitate, în muncă. Poate atunci veți înțelege că inteligența nu e dușmanul vostru, ci singura salvare posibilă. Dar dacă nu o faceți, să știți un lucru: în întunericul în care împingeți această țară, inteligența nu va pieri.
Se va ascunde, se va replia, se va adapta. Iar într-o zi, va aprinde lumina. Nu pentru voi, ci în ciuda voastră.