Kiev, 4 iulie 2025 – Cel puțin un civil a fost ucis și 23 au fost răniți după ce Rusia a lansat, în noaptea de joi spre vineri, un val record de 539 de drone Shahed și 11 rachete asupra capitalei Ucrainei, declanșând alerte aeriene timp de peste opt ore și incendii în șase districte ale orașului. Atacul a survenit la doar câteva ore de la convorbirea telefonică purtată de președinții Donald Trump și Vladimir Putin, care nu a produs „niciun progres” spre pace, potrivit liderului american.
Ținte multiple: de la blocuri de locuințe la ambasada Poloniei
Potrivit administrației militare a orașului, peste 40 de clădiri rezidențiale, cinci școli și infrastructura feroviară de pasageri au fost avariate; secția consulară a ambasadei Poloniei a suferit distrugeri la fațadă. Primarul Vitali Kliciko a confirmat că 14 răniți au fost internați.
„Dacă asta înseamnă să ai America drept aliat…”
Fotografia unei perdele de foc deasupra Kievului a devenit virală. „Așa arată Kievul după discuția plină de iubire dintre Trump și Putin”, a scris pe Facebook profesorul ucrainean Roman Șeremeta de la Case Western Reserve University.
Fostul militar britanic Richard Woodruff, voluntar în Ucraina, a postat pe X: „Dacă asta este America în calitate de aliat, atunci nu am nicio speranță pentru Articolul 5.” (x.com)
Pauza de livrări din SUA tensionează frontul
Marți, Departamentul Apărării a pus pe hold livrări de interceptori Patriot, rachete Hellfire și muniție de artilerie, invocând niveluri „critice” ale stocurilor interne. Kievul a protestat, avertizând că pauza „încurajează agresorul”.
Moderații republicani au început să-și exprime public nemulțumirea. Deputatul Don Bacon a cerut președintelui Trump „să înarmeze Ucraina până în dinți” și să aplice sancțiuni maxime: „Putin își bate joc de dvs. și de America.”
Reacția Kievului: lovitură spectaculoasă în Crimeea
În noaptea de 1–2 iulie, Forțele de Apărare din Sud au distrus trei module ale radarului rusesc Nebo-M de lângă Mayak (Crimeea) folosind drone bombă „Baba Iaga” lansate de pe drone maritime, reducând capacitatea rusă de supraveghere aeriană pe distanțe lungi.
Cronologia politică: telefonul lui Trump și ecoul rachetelor
- 3 iulie, 22:00 – Trump discută 55 de minute cu Putin; spune că „nu s-a făcut niciun pas înainte”.
- 4 iulie, 00:10 – Primele alerte aeriene la Kiev; valuri succesive de drone până la 08:15.
- 4 iulie, 14:00 – Trump urmează să vorbească cu Zelenski despre reluarea livrărilor.
Tymofiy Milovanov, fost ministru al Economiei, a remarcat pe X coincidența: „SUA opresc ajutorul, ieri. Trump vorbește cu Putin, ieri. Trump vorbește cu Zelenski, astăzi.”

- Escaladare tehnologică: Utilizarea simultană a Shahed-urilor iraniene și a rachetelor balistice indică o strategie rusă de saturare a apărării antiaeriene, cu atât mai periculoasă dacă stocul ucrainean de interceptori se subțiază.
- Presiune internă în SUA: Deși pauza nu este un embargou total, ea ridică întrebări asupra angajamentului american și asupra credibilității Articolului 5 în ochii aliaților est-europeni.
- Capabilitățile Ucrainei: Lovitura din Crimeea confirmă extinderea arsenalului de drone marine ucrainene – a patra structură care deține astfel de sisteme – și sugerează o nouă fază de război asimetric.
Ce urmează?
- Discuția Trump–Zelenski (4 iulie, după-amiaza): orice reluare a livrărilor va depinde de presiunea Congresului și de reechilibrarea stocurilor americane.
- Summitul NATO de la Haga (16–17 iulie): Kievul intenționează să ceară un „scut aerian european” în contextul pauzei americane.
- Posibilă ofensivă de vară a Rusiei: Serviciile occidentale notează consolidări de trupe ruse în est; nivelul și frecvența loviturilor aeriene asupra capitalei ar putea anticipa noi înaintări terestre.