S-au dat primele sancțiuni pentru înjurat și fumat la școală

Şcoala a început nu numai pentru elevi și preșcolari, ci și pentru forțele de ordine, care în prima săptămână a noului an de învățământ au luat la pas toate unitățile școlare. Peste 200 de jandarmi și polițiști, de la agenți de la Circulație la ofițeri Antidrog ori patrule de la Ordine Publică, au descins în unitățile școlare nu doar cu povețe care să îi țină pe copii pe linia dreaptă, dar și cu sancțiuni, acolo unde situația a impus-o. Prima săptămână de școală a presupus nu doar emoția revederii, dar și un contact direct cu legea. Poliția a ajuns în toate scolile din Galați, astfel că în perioada 9-13 septembrie elevii, de la cei mai mici, la cei pentru care 2024-2025 va fi ultimul dinaintea “examenului maturității”, au trecut prin experiența întâlnirilor cu oamenii în uniformă. Fie jandarmi, fie polițiști, în cele peste 430 de unități școlare din județ au ajuns cei care au misiunea nu doar de a-i îndruma și povățui, dar și de a-i îndrepta, la nevoie. Din păcate, așa cum o arată statisticile anilor anteriori, în școlile din Galați chiar este nevoie, din cauza numărului mare de fapte de violență raportate, a fenomenului de bullying, tot mai greu de gestionat de profesori și părinți, și nu în ultimul rând de consumul de droguri, media vârstei copiilor care încearcă astfel de substanțe, la noi, scăzând, alarmant, către 10-11 ani. Tocmai de aceea, educația antidrog începe la vârste și mai mici, dacă ar fi să luăm în considerare cele precizate și aplicate de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Galați, una dintre structurile implicate în  întâlnirile cu elevii, de la cei mai mici, din clasele pregătitoare, până la cei mai mari, din clasele a XII-a. Pericolul de a cădea în plasa traficanților de carne vie este un altul, major, la care sunt expuse îndeosebi fetele, astfel că Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a avut un rol foarte important în diseminarea informațiilor care le țină pe tinere departe de tentațiile amăgitoare. Opt misiuni zilnic, în preajma unităților școlare cu risc ridicat, au fost făcute de jandarmii din Galați, pe lângă prevenția realizată prin șapte întâlniri în care le-au explicat elevilor ce este bine și ce nu. Militarii s-au concentrat pe măsurilor de asigurare a ordinii publice și au dat și câteva sancțiuni, acolo unde i-au prins pe elevi în ofsaid. Din fericire pentru adolescenți, sancțiunile nu i-au ars la buzunare, jandarmii rezumându-se la avertismente, dar cu “promisiunea” că la următoarea abatere consecințele nu vor mai fi atât de blânde. Doi elevi au fost amendați pentru că “foloseau limbaj jignitor”, iar un al treilea, pentru că a fost prins fumând la școală, într-un loc nepermis.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult