Sărbătoarea Ouălor sau „Miezul Păresimilor”, din Postul Mare

Interval de timp cu o mare încărcătură spirituală, Postul Mare sau al Paștelui era desemnat în satul tradițional prin cuvântul „Păresimi”, substantiv de sorginte latinească trimițând la cele 40 de zile ale postului, explică reprezentanții Muzeului de Artă Populară din Constanța. „Miezul Păresimilor” cade întotdeauna într-o zi de miercuri, în cea de-a patra săptămână a Postului Mare.

În satul tradițional, femeile păstrau cu sfințenie ziua de odihnă, temându-se să desfășoare vreo activitate care ținea de industria casnică textilă: nu se apucau să torcă, să urzească, să țeasă, să coasă sau să văruieze. Se credea că aceia care muncesc în această zi își vor pierde sporul peste an; adică orice treabă începută nu va fi dusă la bun sfârșit. Astfel, această zi era respectată cu mare grijă, fiind considerată ca o pauză binevenită în activitățile zilnice, o perioadă de relaxare și devoțiune.

Ziua este însă bună pentru numărat. Acum încep să se numere ouăle pentru Paște. Acesta este motivul pentru care ziua se mai numește și „Miercurea Numărătoarea Ouălor” sau „Sărbătoarea Ouălor”.

În această zi, femeile încep să scoată la aer scoarțele și alte țesături din lada de zestre, punându-le pe gard, pentru a nu le mânca moliile.

Related posts

Investigație: Finanțarea campaniei lui Nicușor Dan și conexiunile cu pro-rusul Matei Păun

Donald Trump Jr. vine în România, în cadrul unui turneului Trump Business Vision 2025: Trump Jr. este acum în Budapesta

Dan Bazavan: PESTE 2.500.000 DE EURO ÎN FIECARE AN! – Banii Publici cheltuiți în mod nelegal de către Primăria Municipiului București și Consiliul General al Municipiului București