Schimb de Deținuți USA – Rusia Eliberarea lui Evan Gershkovich și Paul Whelan

Într-un schimb istoric de deținuți, jurnalistul american Evan Gershkovich și fostul pușcaș marin Paul Whelan au fost eliberați de Rusia. Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în martie 2023 în Ekaterinburg și condamnat recent la 16 ani de închisoare pentru spionaj, acuzație pe care o neagă vehement. Paul Whelan, reținut în 2018 și condamnat la 16 ani de închisoare în 2020 tot pentru spionaj, era cel mai vechi deținut american din închisorile ruse.

Detalii Despre Schimbul de Deținuți

Conform Bloomberg, cei doi au fost eliberați în Kaliningrad, o enclavă între Marea Baltică, Polonia și Lituania, în schimbul rușilor Artiom Dulțev și Anna Dulțeva, condamnați în Slovenia pentru spionaj. Sursele indică faptul că acesta este doar începutul unui schimb de prizonieri ce ar putea include între 20 și 30 de deținuți politici ruși și străini.

Alți Deținuți Posibili în Schimb

Printre cei care ar putea fi incluși în acest schimb se numără:

  • Vladimir Kara-Murza: disident
  • Oleg Orlov: activist pentru drepturile omului
  • Ilia Iașin: opozant
  • Ksenia Fadeieva și Lilia Ceanîșeva: foste angajate ale Fundației Anticorupție a lui Navalanîi
  • Aleksandra Skocilenko: artistă
  • Kevin Lik: cetățean germano-rus
  • Danila Krinari: condamnat pentru cooperare secretă cu guverne străine

Speculații Despre Alte Schimburi

Liderul belarus Aleksandr Lukașenko l-a grațiat recent pe cetățeanul german Rico Krieger, condamnat la moarte pentru terorism și mercenariat, alimentând speculațiile despre un posibil schimb de deținuți. Kremlinul dorește eliberarea spionului Vadim Krasikov, condamnat la închisoare pe viață în Germania pentru asasinarea unui fost comandant ceceno-georgian.

Concluzii

Eliberarea lui Evan Gershkovich și Paul Whelan marchează un moment semnificativ în relațiile SUA-Rusia, fiind doar prima fază a unui schimb de prizonieri mai amplu, ce include deținuți politici importanți și posibile alte grațieri și eliberări în viitorul apropiat.

Related posts

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

Inregistrare, înregistrare dar să o știm și noi poporul… poporul horeca!

România, te stingi încet, dar sigur… și doare

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult