Prima pagină » Actualitati » Actualitate » Scrumbie de Marea Neagră: Scrumbia de mare

Scrumbie de Marea Neagră: Scrumbia de mare

3- Scrumbia de mare.

La Marea Neagră se cunosc patru specii importante de scrumbie, veți constata de-a lungul descrierii care sunt caracteristicile fiecăruia, de aceea le prezentăm toate odată pentru o identificare mai corectă, căci știm de faptul că sunt ceva confuzii și nelămuriri. Așadar avem:

1- Rizeafca (Alosa Caspio Tanaica – Grimm1901-Antipa1904)

2- Scrumbia de Dunăre (Alosa immaculata – Bennet1835)

3- Scrumbia de mare (Alosa Maeotica – Grimm1901)

4- Scrumbia albastră (Scomber scombrus – Linnaeus1758)

5 – Pescuitul

6- ”Scrumbie de Dunăre afumată”

Scrumbia de mare:: Aparține familiei clupeidelor (Clupeidae) și este mai mică şi mai rară decât “sora” sa scrumbia de Dunăre.

Răspândire: Este o specie exclusiv marină ce trăieşte în Marea Neagră, migrând o parte în Marea Azov. Unele intră în lacul Razelm, când apa are minim 7°C, unde stau până în toamnă, când se retrag odată cu chefalii, intrând în mare pentru a ierna.

Descriere: Are corpul mai subţire decât al scrumbiei de Dunăre, cu carena(burtă) mai pronunţată. Corpul atinge o lungime de maxim 30cm şi o greutate medie de 200-400gr. Regiunea abdomenului este mult arcuită. Operculul este striat şi dentiţia puternică. Culoarea spatelui este verde-albastruie cu laturile şi burta argintii. Înotătoarele sunt albe cu marginea de sus neagră. Înotătoarea caudală este homocercă, adânc bifurcată și are o singură înotătoare dorsală scurtă, situată pe mijlocul corpului. Pe laturile corpului are 5-10 pete negre rotunde (în funcție de mărime).

Reproducere: Se reproduce în Razelm în cursul lunilor aprilie-mai. Puii ies în mare şi îi găsim îngrămădiţi în apropierea lacurilor litorale salmastre, formând aici majoritatea populaţiei, alături de puietul de scrumbie de Dunăre şi de rizeafcă, până în toamnă, când dispare pentru cantonarea de iarnă.

Va urma prieteni.

Fire întinse să aveți pe oriunde v-ați afla!

❓Ce se întâmplă dacă tu, dragă cititorule, nu donezi și nu susții presa liberă?

Se întâmplă că minciuna câștigă.
Se întâmplă că jurnaliștii curajoși sunt reduși la tăcere.
Se întâmplă că tu vei ști tot mai puțin din ceea ce contează cu adevărat.
Și într-o zi, când vei avea nevoie de adevăr… nu-l vei mai găsi nicăieri.

💬 Trompeta Carpaților există pentru că oameni ca tine au ales să ne susțină.
Suntem vocea care întreabă: „De ce?” Pentru că, în România reală, de multe ori mai și plătești amenzi… pentru că ai îndrăznit să reclami fapte penale.

👉 Fii parte din lupta pentru adevăr

Citeste si

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2025  Trompeta Carpaţilor – Gazetă independentă – celebra foaie cu suflet viu de altădată || E-mail: [email protected], [email protected]

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Acepta Mai mult