Sucursala Regională CFR Constanța a finalizat lucrările la calea ferată din stația Capu Midia, între P1 Capu Midia (km 0+000) – P2 Capu Midia (km 0+900) eliminând restricțiile de viteză.

Sucursala Regională CFR Constanța a finalizat lucrările la calea ferată din stația Capu Midia, între P1 Capu Midia (km 0+000) – P2 Capu Midia (km 0+900), cu scopul de a îmbunătăți condițiile de acces pe infrastructura feroviară pentru operatorii de transport feroviar. Aceasta a implicat aducerea liniei la anumite standarde de circulație, eliminând restricțiile de viteză.

Contractul pentru aceste lucrări, în valoare de 41.500.578,75 lei cu TVA inclus, a fost finanțat din fonduri de la bugetul de stat. De asemenea, alte lucrări au fost efectuate în cadrul aceluiași contract pe linia 817 între Dorobanțu – Nazarcea – Năvodari, precum și între Năvodari – Capu Midia fir II.

Secțiile de circulație Dorobanțu – Năvodari, Năvodari – P1 Capu Midia, P1 Capu Midia – P2 Capu Midia fac parte din categoria secțiilor neinteroperabile preluate de Sucursala Regională CFR Constanța în octombrie 2023 de la S.C. Grup Feroviar Român S.A. La data preluării secției P1 Capu Midia – P2 Capu Midia, s-a introdus o restricție de viteză de 5 km/h, însă aceasta a fost ulterior ridicată la 15 km/h în urma lucrărilor de reparații.

În ultimii trei ani, pe această secție de circulație s-au înregistrat valori semnificative în traficul de mărfuri, cu o medie lunară de 94 de perechi de trenuri de marfă.

Pe aceste secții de circulație, în ultimii trei ani, s-au înregistrat valori semnificative în traficul de marfă, cu o medie lunară de 94 de perechi de trenuri de marfă.

Situația restricțiilor de viteză înainte de demararea lucrărilor era următoarea:

I) Între Dorobanțu – Nazarcea – Năvodari

  • De la km 1+000 la 5+000 era o restricție de viteză de 10 km/h
  • De la km 5+000 la 8+000 era o restricție de viteză de 5 km/h, care după lucrări a fost ridicată la 30 km/h
  • De la km 8+000 la 19+000 era o restricție de viteză de 30 km/h care s-a menținut
  • De la km 19+000 la 20+250 era o restricție de viteză de 10 km/h care după lucrări a fost ridicată la 30 km/h

Lucrările au fost efectuate cu închiderea permanentă a liniei între Dorobanțu – Nazarcea – Năvodari, în perioada 16.02 – 15.05.2024, conform unei dispoziții emise de SRCF Constanța.

II) Între P1 Capu Midia – P2 Capu Midia Linia 817 A (P1 Capu Midia – P2 Capu Midia) de la km 0+000 la 0+807 era restricționată la o viteză de 15 km/h, care după lucrări a fost ridicată la 30 km/h.

Lucrările de întreținere constau în înlocuirea la rând a elementelor componente ale suprastructurii căii și sunt executate de S.C. ARCADA COMPANY S.R.L., cu subcontractor SC CONSTRUCT ING SRL.

În ceea ce privește pregătirile pentru licitația din 25 aprilie, Sucursala Regională CFR Constanța organizează un eveniment pentru închirierea de locații destinate desfășurării de activități comerciale, alimentație publică, depozitare etc., atât pe raza municipiului Constanța, cât și în alte stații CF din apropiere. Documentația necesară poate fi procurată de la sediul Sucursalei și trebuie depusă până la data de 22 aprilie.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult