Prima pagină » Actualitati » Actualitate » Târguri și expoziții, la „Poftim, din România”. Proiectul va ajunge pe litoral în această vară

Târguri și expoziții, la „Poftim, din România”. Proiectul va ajunge pe litoral în această vară

de

„Poftim, din România”, proiectul derulat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) și cu o cooperativă agricolă, se va extinde vara aceasta pe litoralul Mării Negre, unde vor fi organizate târguri şi expoziţii pentru promovarea produselor agroalimentare româneşti, a anunțat consilierul MADR, Ionuţ Diaconeasa.

Proiectul ‘Poftim, din România’, început anul trecut în Bucureşti de Ziua Naţională a României, se extinde în ţară. Acesta a fost gândit în aşa fel încât să poată fi multiplicat în toată ţara, cu scopul de a încuraja consumul de produse agroalimentare româneşti. Este un proiect prin care consumatorii au siguranţa că pot găsi produse de calitate, a căror trasabilitate este demonstrată, dar care încurajează şi consumul direct de la ferme, pe lanţul scurt alimentar”, a precizat Diaconeasa pentru Agerpres.

„În urma organizării unor evenimente de promovare a produselor agroalimentare românești au venit solicitări pentru astfel de târguri şi în alte zone ale ţării, iar acest parteneriat va continua, aşa cum a fost conceput, în tot sezonul estival pe litoralul Mării Negre”, a subliniat el.

Aceste evenimente sunt organizate cu tematici specifice, care urmăresc și respectă tradiția poporului român, celebrând perioade reprezentative și aducând în prim-plan folclorul, portul popular și obiceiurile vechi din toate regiunile țării.

Produsele românești care au obținut recunoașterea calității la nivel european inspiră alți producători și procesatori din industria alimentară. „Mulți producători și-au exprimat intenția de a începe demersuri pentru a obține recunoașterea calității produselor lor, procesate cu materie primă din România, aducând astfel plus valoare și valorificând produse finite, nu doar materie primă,” a precizat consilierul MADR.

Conform datelor MADR, în prezent, există 765 de produse tradiționale atestate de Ministerul Agriculturii la nivel național, cele mai multe fiind produse din carne (309), lapte (140), legume și fructe (124), produse de panificație și patiserie (120), pește (30) și băuturi (35).

La nivel european, România are recunoscute și protejate 13 produse, dintre care 11 cu Indicație Geografică Protejată (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salată cu icre de știucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda; un produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP), respectiv Telemea de Ibănești, și un produs cu Specialitate Tradițională Garantată (STG) – Salată tradițională cu icre de crap.

Alte produse propuse pentru înregistrare la nivel european includ: Telemeaua de Vaideeni, Brânza de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Virșli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmburești, Cârnați oltenești, Mere de Voinești etc.

Dintre cele 1.760 de produse alimentare din statele membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar 13 sunt produse alimentare românești.

❓Ce se întâmplă dacă tu, dragă cititorule, nu donezi și nu susții presa liberă?

Se întâmplă că minciuna câștigă.
Se întâmplă că jurnaliștii curajoși sunt reduși la tăcere.
Se întâmplă că tu vei ști tot mai puțin din ceea ce contează cu adevărat.
Și într-o zi, când vei avea nevoie de adevăr… nu-l vei mai găsi nicăieri.

💬 Trompeta Carpaților există pentru că oameni ca tine au ales să ne susțină.
Suntem vocea care întreabă: „De ce?” Pentru că, în România reală, de multe ori mai și plătești amenzi… pentru că ai îndrăznit să reclami fapte penale.

👉 Fii parte din lupta pentru adevăr

Citeste si

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2025  Trompeta Carpaţilor – Gazetă independentă – celebra foaie cu suflet viu de altădată || E-mail: [email protected], [email protected]

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Acepta Mai mult