Totul despre vot/votare

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11 candidaţi înscrişi în cursa pentru Cotroceni. Pe teritoriul ţării sunt organizate 18.979 de secţii de votare, potrivit Autorităţii Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secţii. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secţii.

Trimișii lui Trump monitorizează alegerile din România O delegație din Statele Unite ale Americii a ajuns, vineri, 2 mai, la București pentru a monitoriza alegerile de duminică, 4 mai. Delegația este condusă de avocatul James E. Trainor, vicepreședinte al Comisiei Electorale Federale, care a declarat, la sosire, că a analizat documentele pe baza cărora au fost anulate alegerile și a remarcat existența numeroaselor dovezi privind posibile interferențe externe.

La malul mării potrivit Ordinului de prefect nr. 209/22.04.2025, predarea materialelor electorale către reprezentanții secțiilor de votare se va face sâmbătă, 03 mai 2025, la Sala de Sport a Palatului Copiilor, în intervalul orar 08:00 – 17:00. Buletinele de vot și celelalte materiale necesare vor fi predate sub supravegherea autorităților, în conformitate cu graficul stabilit. La finalul procesului electoral, duminică, 04 mai 2025, începând cu ora 22:30, buletinele de vot și materialele utilizate vor fi returnate, în baza Ordinului de prefect nr. 216/25.04.2025, la Palatul Administrativ din Constanța: Locțiitorii birourilor electorale ale secțiilor de votare vor aduce buletinele de vot folosite și necontestate, precum și cele neutilizate, la intrarea în Instituția Prefectului; Președinții birourilor secțiilor de votare vor preda buletinele contestate, cele nule, eventualele contestații și procesele-verbale la intrarea în Consiliul Județean Constanța. Sala „Remus Opreanu” va fi spațiul de așteptare pentru accesul la Biroul Electoral Județean nr. 14.

Cei 11 candidaţi care îşi dispută fotoliul de la Cotroceni sunt, potrivit ordinii de pe buletinul de vot:

  • poziţia 1 – George Nicolae Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor)
  • poziţia 2 – George Crin Laurenţiu Antonescu (Alianţa Electorală „România, Înainte!”)
  • poziţia 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvaţi România)
  • poziţia 4 – Cristian Vasile Terheş (Partidul Naţional Conservator Român)
  • poziţia 5 – Marcela Lavinia Şandru (Partidul Umanist Social Liberal)
  • poziţia 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)
  • poziţia 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
  • poziţia 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale)
  • poziţia 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
  • poziţia 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
  • poziţia 11 – Nicuşor-Daniel Dan (candidat independent).

Cinci candidaţi – Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheş, Silviu Predoiu şi Sebastian-Constantin Popescu – au intrat în cursa electorală şi la scrutinul prezidenţial de anul trecut, şefa USR reuşind să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituţională.

Marea Britanie, pe primul loc în topul țărilor după prezența la urne Până vineri, la ora 23.30, 118.370 de români și-au exprimat opțiunea de vot pentru Alegerile prezidențiale, în secțiile din străinătate, potrivit AEP. Cei mai mulți au fost din Marea Britanie, 18.851, urmați de cei din Italia, 18.529 și de cei din Germania, 17.150.

Pentru alegerile prezidențiale 2025, Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat trei case de sondare pentru a face exit-poll în ziua alegerilor, duminică, 4 mai, la nivel național, privind votul dat de români: Avangarde, CURS și ARA Public Opinion. De la acestea vom afla primele rezultate ale votului de duminică, la ora 21:00, când se închid secțiile de votare de la primul tur al alegerilor prezidențiale 2025. 

În Franța sunt organizate 69 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, un număr record pentru acest proces electoral. „Este vorba despre 69 de secții organizate în total, sunt 68 în Franța și o secție la Monaco, o secție în plus față de exercițiul electoral de anul trecut”, a transmis Ioana Bivolaru, ambasadoarea României în Franţa. Cele mai multe secții de votare, 46, sunt în circumscripția Consulatului general al României de la Paris. În regiunea pariziană sunt 25 de secții de votare. Alte secții sunt organizate în multe alte regiuni ale Franței unde sunt comunități importante de români, inclusiv în Corsica.  

Nicușor Dan, plângere pentru trei infracțiuni împotriva Elenei Lasconi la DIICOT, în scandalul imaginilor cu Coldea 

Până la ora 21.30, 109.395 de români și-au exprimat opțiunea de vot pentru Alegerile prezidențiale vineri, în secțiile din străinătate, potrivit AEP. Cei mai mulți au fost din Italia, 17.783, urmați de cei din Germania, 16.344 și de cei din Spania, 14.970. 02 mai – Acum 6 ore Cele mai multe secții de votare sunt în Italia În Italia sunt deschise 161 secții de votare, cele mai multe din diaspora. Până vineri, 2 mai, la ora României 18.50, în secțiile din Italia sunt cele mai mule voturi exprimate de românii din diaspora, aproape 13.000. La Consulatul României din Roma au fost amenajate 3 secții. Sunt cele mai frecventate secții de votare din Italia pentru că se află într-o zonă de tranzit și este foarte ușor de ajuns cu mijloacele transport. 

Președinta Maia Sandu a încurajat românii din Republica Moldova să iasă la vot Maia Sandu a lansat un apel către românii cu drept de vot din Republica Moldova să se prezinte la urne pentru alegerile prezidențiale din România, care se vor desfășura în perioada 2-4 mai. Cu 64 de secții de votare disponibile, Sandu a subliniat că democrația implică participarea activă și că fiecare vot poate influența viitorul României. Ea a subliniat importanța unei Românii democratice și europene, considerând-o un partener de încredere pentru Moldova. 

Românii pot sesiza neregulile de la vot pe o nouă platformă Expert Forum, parte a Coaliției Vot Corect, anunță că românii vor avea la dispoziție un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025. Centrul poate fi contactat la 0800 460 002 (gratuit din România) sau 0318.222.800 (din străinătate) și va funcționa pe 3 mai (10:00-21:00) și 4 mai (7:00-22:00). Alegătorii pot semnala nereguli și găsi informații utile pe platforma www.votcorect.ro. Aproape 600 de observatori acreditați vor monitoriza procesul de votare în țară și străinătate folosind aplicația Vote Monitor. Concluziile campaniei vor fi prezentate luni, 5 mai/ 

Conform datelor oficiale, la nivelul județului Galați au fost amenajate 438 de secții de votare, pentru cei 520.394 de alegători care sunt înscriși în listele permanente. În municipiul Galați sunt numărați 254.369 de cetățeni cu drept de vot înscriși pe listele permanente, la Tecuci – 39.377 de votanți, iar la Târgu Bujor – 8.449. 

N.R.,  Vom încerca să vă ținem în priză cu informații calde despre ce este și ce va fi duminică. Țineți aproape căci nici nu știți ce pierdeți. (Pompiliu Comșa)

Related posts

Ne Paște cineva: Orice timp are naivii și escrocii săi.

Csomortányi István, fost președinte al Partidului Popular Maghiar, extremist maghiar, amendat pentru salut nazist, face campanie pentru Nicușor Dan

Țepuiala noastră cea de toate zilele!