Tragedia la Tulcea: un fost consilier local, Cristian Porneală a murit. Acuzațiile grave la adresa serviciilor secrete

O tragedie ce zguduie opinia publică s-a petrecut în seara zilei de luni, 21 aprilie 2025, în Tulcea. Cristian Porneală, fost consilier local și candidat USR la alegerile locale, a murit după ce s-a aruncat de la etajul blocului în care locuia. Gestul extrem a fost precedat de un mesaj video de adio publicat pe rețelele de socializare, însoțit de acuzații fără precedent la adresa serviciilor secrete din România.

Într-un videoclip de aproape cinci minute, Cristian Porneală a transmis un mesaj profund critic la adresa clasei politice, a instituțiilor statului și, în mod special, a serviciilor de informații, pe care le-a acuzat că ar conduce o „structură de crimă organizată”.

https://fb.watch/z9yvnR_hzp

„SRI, SIE, niște instituții de crimă organizată, de trafic de persoane, de trafic de droguri, de orice, numai instituții în care să ai încredere nu”, a declarat el în înregistrare, avertizând că trăim într-o societate „condusă de neoameni”

Acuzațiile sale, lansate în termeni duri, nu sunt susținute de probe concrete în mesajul transmis, dar ridică întrebări legitime privind presiunea psihologică resimțită de fostul politician și lipsa unei reacții sistemice la astfel de semnale de alarmă.

Mesajul scris care a însoțit înregistrarea este, poate, și mai tulburător. Porneală a cerut să fie donator de organe, și-a îndemnat cunoscuții să nu participe la înmormântare și a lăsat un avertisment criptic: „Este posibil să explodeze apartamentul mamei mele de la o așa-zisă defecțiune la gaz.”

Imediat după publicarea mesajului, bărbatul s-a aruncat de la etajul trei. Echipajele de urgență sosite la fața locului nu au mai putut face nimic.

O societate în derivă?

Moartea lui Cristian Porneală ridică întrebări complexe, dincolo de verdictul medical sau ancheta penală care este în desfășurare. În spatele gestului radical se conturează un tablou sumbru al neîncrederii profunde în instituțiile statului, al izolării și, poate, al lipsei de sprijin psihologic pentru cei care activează în spațiul civic sau politic și ajung să fie marginalizați.

Este datoria opiniei publice, a presei, dar mai ales a instituțiilor democratice, să investigheze cu seriozitate cauzele care pot duce la astfel de tragedii — și să nu respingă, în mod reflex, vocile critice doar pentru că sunt incomode.

Până la acest moment, nici Serviciul Român de Informații, nici alte instituții vizate de acuzațiile lui Cristian Porneală nu au oferit un punct de vedere oficial.

În lipsa unui răspuns clar și a unei anchete transparente, rămâne riscul ca gestul său să fie uitat sau, mai grav, manipulat politic. Dincolo de orice convingere personală, însă, Cristian Porneală a fost un cetățean care a ales să lupte — până la capăt — împotriva a ceea ce a considerat o realitate abuzivă. Iar tăcerea, în astfel de cazuri, nu poate fi un răspuns.

Related posts

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

Inregistrare, înregistrare dar să o știm și noi poporul… poporul horeca!

România, te stingi încet, dar sigur… și doare

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult