Prima pagină » Actualitati » Actualitate » Tu stii de ce te imbolnavesti?

Tu stii de ce te imbolnavesti?

de Redactia Trompeta Carpatilor

Dincolo de toate cauzele pe care le cunoaștem – bacterii, paraziți, factori de mediu, stil de viață – se află un factor major care declanșează în cascadă toate celelalte probleme: stresul.

Ființele umane pot trăi în două stări distincte: fie se relaxează și se regenerează, când sistemul nervos parasimpatic este activ, fie sunt în alertă și gata de apărare, când sistemul nervos simpatic este dominant. Pe parcursul unei zile, alternăm constant între aceste două stări. Cu toate acestea, când sistemul nervos simpatic devine predominant, persoana trăiește în stres continuu.

Această stare de stres, cunoscută și ca “fight or flight”, este benefică pe termen scurt pentru a ne salva de pericolele imediate. Însă, dacă individul se simte constant amenințat, hărțuit și suprasolicitat, se vor secreta cantități mari de hormoni precum adrenalina, noradrenalina, cortizol, angiotensină, aldosteron. Acești hormoni vor invada organismul, provocând un răspuns sistemic.

Imaginați-vă cum, pe parcursul anilor, hormonii care cresc tensiunea arterială, pulsul și glicemia pot duce la hipertensiune, boli de inimă, diabet, chiar și cancer. Sistemul digestiv suferă și el, prin reducerea fluxului sanguin către stomac, intestine, ficat, pancreas. Alimentele nu se mai digeră corespunzător, ducând la inflamație intestinală, colon iritabil, balonări, reflux gastro-esofagian și carențe nutriționale.

Stresul își pune amprenta încă din viața intrauterină. Dacă mama este stresată în timpul sarcinii, fătul resimte această energie negativă, perturbându-i dezvoltarea. Temeri, îngrijorări, stări de furie sau abandon sunt transmise copilului. Ulterior, dacă copilul trăiește într-un mediu agresiv, fizic sau verbal, producția de hormoni de stres se accentuează. Receptorii devin rezistenți, necesitând cantități tot mai mari de hormoni pentru a genera un răspuns, accentuând stresul cronic și apariția bolilor.

Aceste efecte sunt valabile și pentru sănătatea dentară. Dintii sunt afectați de stres la fel ca și celelalte organe ale corpului. Ca medic, pot aprecia gradul de stres al unei persoane după statusul său dentar: cu cât sănătatea dentară este mai precară, cu atât gradul de stres din viața pacientului este mai mare.

Primul pas pentru a ameliora și preveni aceste probleme este conștientizarea stresului din viața noastră și găsirea celor mai bune metode pentru a-l contracara. Stresul nu este o glumă și nici un motiv de ironie; el stă la baza majorității bolilor de care suferim și trebuie să luăm măsuri împotriva lui.

❓Ce se întâmplă dacă tu, dragă cititorule, nu donezi și nu susții presa liberă?

Se întâmplă că minciuna câștigă.
Se întâmplă că jurnaliștii curajoși sunt reduși la tăcere.
Se întâmplă că tu vei ști tot mai puțin din ceea ce contează cu adevărat.
Și într-o zi, când vei avea nevoie de adevăr… nu-l vei mai găsi nicăieri.

💬 Trompeta Carpaților există pentru că oameni ca tine au ales să ne susțină.
Suntem vocea care întreabă: „De ce?” Pentru că, în România reală, de multe ori mai și plătești amenzi… pentru că ai îndrăznit să reclami fapte penale.

👉 Fii parte din lupta pentru adevăr

Citeste si

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2025  Trompeta Carpaţilor – Gazetă independentă – celebra foaie cu suflet viu de altădată || E-mail: [email protected], [email protected]

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Acepta Mai mult