Un fost ofițer de contrainformații militare, col. (r) Doru Paraschiv, a solicitat oficial Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) să efectueze verificări suplimentare cu privire la eventuala colaborare a actualului președinte al Curții Constituționale, Marian Enache, cu fosta Securitate, indicând că anumite documente relevante ar putea fi păstrate împreună cu Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA), serviciul secret al Armatei.
Din păcate și CNSAS este penetrat de același sistem cu rădăcini în vechea Securitate. Nu e prima oară când se vede pe față de cine este condusă această instituție. Un paravan care ne arată doar “ce trebuie, când trebuie”. Cu alte cuvinte, scapă dosare la comandă și ascund altele până la următoarea comandă. Nu mai vorbesc de faptul că sunt foarte multe mii de dosare declasificate, din perioada comunistă. CNSAS trebuie ASUMAT! Sunt aproape sigur ca un procent mare din parlamentari sunt foști sau rude apropiate cu fost, incepand cu Adrian Severin, nepotul Anei Pauker
Dosarul „Fond Rețea”
CNSAS a emis în 2009 o adeverință prin care declara că Marian Enache nu figurează în arhivele sale ca lucrător sau colaborator al Securității. Totuși, conform unei note de constatare interne, acesta figura cu un dosar „Fond Rețea” (FR 7259 Vaslui), dosar care, potrivit CNSAS, „nu s-a păstrat” în arhivă. Conform fostului ofițer Doru Paraschiv, astfel de dosare, mai ales cele privind surse informatoare cu aprobare de la conducerea PCR, ar fi fost transferate către MApN și se află în gestiunea DGIA.
Context istoric și posibile colaborări
Col. Paraschiv susține că Marian Enache, avocat activ și membru PCR în perioada comunistă, ar fi fost inclus în rețeaua Direcției I a Securității, structură cunoscută pentru activitatea de poliție politică și de supraveghere a liderilor interni. Dosarele „Fond Rețea” erau rezervate colaboratorilor speciali ai regimului, selectați în special din rândul membrilor PCR, care beneficiau de protecție și regim de conspirativitate sporit.
Legături politice și familiale
Solicitarea aduce în discuție și o posibilă rețeá de influență în interiorul structurilor de stat, sugerând că un procent semnificativ din actualii parlamentari ar avea legături directe sau familiale cu foști colaboratori ai Securității. Se oferă exemplul lui Adrian Severin, nepotul Anei Pauker, unul dintre cei mai influenți lideri comuniști. Astfel de conexiuni pot influența politic decizii sau pot contribui la protejarea unor dosare sensibile.
Consecințele juridice posibile
Avocatul Iulian Urban a afirmat că, în cazul în care CNSAS ar stabili oficial colaborarea lui Marian Enache cu Securitatea, toate deciziile Curții Constituționale semnate de acesta ar putea fi afectate de nulitate absolută, întrucât colaborarea cu fosta poliție politică este incompatibilă cu funcția de judecător al CCR. Ar putea fi reevaluate inclusiv hotărâri recente cu impact politic major.
Demersuri solicitate
Col. Paraschiv solicită CNSAS să comunice dacă a cerut oficial informații de la DGIA în procesul de verificare a lui Marian Enache. În cazul în care acest lucru nu a fost făcut, cere declanșarea demersurilor legale și transparența procesului. De asemenea, solicită să fie audiat în cadrul unei ședințe a Colegiului CNSAS, alături de avocatul său autorizat, pentru a pune la dispoziție informații și documente suplimentare.
Lipsa unui răspuns oficial
Până în prezent, CNSAS nu a emis un punct de vedere public privind cererea și documentația depusă. Solicitarea vizează nu doar o persoană publică de rang înaltt, ci și modul în care instituțiile responsabile gestionează accesul la arhivele istorice cu potențial impact juridic și constituțional.
Articolul rămâne deschis investigațiilor ulterioare și răspunsurilor din partea autorităților competente.