Ziua Națiunilor Unite

Ziua Națiunilor Unite, este sărbătorită în fiecare an pe data de 24 octombrie, și reprezintă o ocazie de a onora fondarea Organizației Națiunilor Unite (ONU) în 1945 (pe 24 octombrie) și de a reflecta asupra misiunilor sale esențiale: promovarea păcii, a securității internaționale, a drepturilor omului și dezvoltării durabile. De Ziua Națiunilor Unite organizațiile și guvernele din întreaga lume își reafirmă angajamentul de a sprijini principiile de cooperare globală și respect reciproc, subliniind importanța păcii și solidarității internaționale. Fondarea ONU a avut loc într-o atmosferă marcată de devastările celui de-Al Doilea Război Mondial, când liderii lumii au înțeles că era necesară o organizație internațională care să prevină repetarea acestui fel de atrocități și de conflicte devastatoare. Astfel, în 1945, 51 de țări și-au unit forțele și au creat Națiunile Unite, un organism menit să promoveze pacea și securitatea internațională, să apere drepturile omului și să susțină dezvoltarea durabilă.

Misiunea ONU-Pacea și Securitatea internațională

De-a lungul anilor, ONU (cu 193 de state membre) și-a dovedit rolul vital în gestionarea și soluționarea conflictelor internaționale, organizând misiuni de menținere a păcii în cele mai sensibile regiuni ale globului. De la crize umanitare în zonele afectate de războaie civile, la negocieri diplomatice pentru prevenirea escaladării tensiunilor internaționale, ONU a jucat un rol esențial în medierea și menținerea păcii. În plus, organizația este un promotor activ al dezvoltării durabile și al drepturilor omului, încurajând cooperarea globală în fața provocărilor majore cum ar fi schimbările climatice, sărăcia extremă, inegalitățile sociale și criza migrației. Totodată, ONU se străduiește să implementeze Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), stabilite în 2015, care vizează crearea unui viitor mai echitabil și sustenabil pentru toți.

Rolul Organizațiilor Neguvernamentale în atingerea obiectivelor ONU

Unul dintre partenerii cei mai activi ai Națiunilor Unite în îndeplinirea obiectivelor sale sunt organizațiile neguvernamentale (ONG-uri). Aceste organizații joacă un rol esențial în implementarea și monitorizarea inițiativelor ONU, oferind expertiză pe teren, susținând drepturile omului și promovând dezvoltarea comunităților locale. OADO s-a implicat în proiecte menite să protejeze drepturile omului la nivel național și internațional. Ne-am concentrat pe monitorizarea proceselor electorale, asigurând că principiile democrației sunt respectate, și pe desfășurarea de activități în sprijinul grupurilor vulnerabile, inclusiv femei, minorități etnice și persoane aflate în situații de risc.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult