Euronext ar putea integra ca punct de livrare portul Constanţa 

Așa cum îmi spune colegul Marian Mușat, specialist în domeniu, pentru prima dată, Euronext plănuiește să înființeze o zonă de livrare pentru contractele sale futures în România, cel mai mare exportator de porumb al Uniunii Europene. Euronext ar trebui să integreze în curând un punct de livrare de porumb din România cu un indicator de preț, iar acesta va fi cel mai probabil portul Constanța. Un proces de evaluare este în desfășurare în acest sens din aprilie 2023. De fapt, deschiderea unui punct de livrare în această țară ar aduce mai multă lichiditate la principala bursă din zona euro pentru tranzacțiile cu porumb.

Pentru că pe Euronext se vând zilnic doar 115.000 t de porumb (față de 3 Mt de grâu), țările europene care livrează pentru moment nu sunt mari exportatori de cereale galbene. Situația este destul de diferită pentru România, care a exportat 1,8 Mt de porumb din septembrie 2023.

Prețuri nerealiste pentru bazinul Mării Negre În plus, este nevoie de un indicator de preț în bazinul Mării Negre, deoarece prețurile indicate de Bursa din Chicago pentru această zonă nu sunt corecte sau realiste, adaugă Cezar Gheorghe, specialist în piața cerealelor și șeful dosarului Euronext România.

Înscrierea portului Constanța în acest circuit „ar putea avea de fapt un impact, oferind o nouă referință de preț, mai semnificativă pentru piața europeană, întrucât nu importăm porumb american în Europa. De fapt, prețurile FOB Franța și România sunt deja puternic corelate. 

Procesul de evaluare a României de către Euronext a început în primăvara anului trecut și ar putea dura până la doi ani. Aceasta presupune o analiză a pieței, o evaluare a voinței fermierilor, comercianților și procesatorilor locali și un control al silozurilor, care trebuie să prezinte condiții bune de depozitare.

În cadrul acestui contract dintre România și Euronext, fermierii din țările vecine – Bulgaria, Serbia, Ungaria și chiar Ucraina – își puteau livra mărfurile și ei. Iar după porumb, grâu și rapiță ar putea avea și un indicator de preț în Constanța”,  arată sursa franceză citată.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult