Bunicii noștri: Trompeta Carpaţilor. Prima pagină a ediţiei din 10/22 iunie 1873

Trompeta Carpaţilor a fost o gazetă politică şi literară, apărută între 1 martie 1865 şi 18 ianuarie 1877, la Bucureşti, sub conducerea lui Cezar Bolliac. A apărut în locul suprimatului ziar „Buciumul” (18621864), a cărui numerotaţie a continuat-o. În cea mai mare parte a existenţei sale, redactorul ziarului a fost Nicolae Basarabescu (august 1866 – august 1871), urmat de Theodor Augustin (1872 – 1873). Când Cezar Bolliac pleca vara la săpături arheologice, redacţia era asigurată de Dimitrie Bolintineanu, care semna cu numele său de naştere, Cosmat. Printre colaboratori s-au numărat: Cezar Bolliac, Dimitrie Bolintineanu, Ion Heliade-RădulescuGrigore AlexandrescuAlexandru Macedonski, C.D. Aricescu, M. Zamphirescu, Th. Văcărescu, Vasile Maniu etc. O versiune festivă a Trompetei Carpaţilor, cu tiraj limitat, a apărut la Bucureşti la 23 decembrie 1913, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Cezar Bolliac.

Bibliografie

  • Răduică, Georgeta, Dicţionarul presei româneşti (1731 – 1918), Editura Științifică

Related posts

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

Inregistrare, înregistrare dar să o știm și noi poporul… poporul horeca!

România, te stingi încet, dar sigur… și doare

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult