Prima pagină » Actualitati » Cultura » Personalități » Expoziție la Galați: Magdalena Rădulescu

Expoziție la Galați: Magdalena Rădulescu

Dinamism între semnificație și symbolLa Galați, Muzeul de Artă Vizuală (MAV) vă invită miercuri, 15 mai, ora 18.00 la vernisajul expoziției Magdalena Rădulescu. Dinamism între semnificație și simbol. Cu ocazia primei expoziții ce o aduce la MAV pe Magdalena Rădulescu(1902-1983), universul artistei este conturat prin intermediul unei selecții de lucrări grafice din Colecția Cătălin Casperschi, expuse la Galați prin amabilitatea deținătorului; un corp divers de lucrări ce reflectă creativitatea și viziunea unei artiste cunoscute pentru stilul său aparte dictat de o traiectorie artistică neconvențională, sfidarea normelor și spiritul boem.

Pictează la început portrete de tătari și mai apoi peisaje din Balcic, copilăria petrecută la Constanța marcându-i puternic viziunea prin specificul oriental al Dobrogei. Urmează studii la Academia de belle-arte din München, cu Ludwig Angerer și la Academia de pe Grande Chaumiere din Paris, avându-i ca profesori pe René-Xavier Prinet și Bernard Boutet de Monvel, păstrând însă autenticitatea ce avea să o definească.

Debutează la Salonul Oficial din București în 1924, continuând să apară în peste 40 de expoziții personale și de grup fie în
țară sau în Franța, Anglia și Monaco.Călătoriile o poartă în Europa și Statele Unite ale Americii, unde locuiește pentru o perioada la New York, de unde revine în țară, emigrând ulterior în Italia, ca după război să se stabilească în Franța.

Creația de peste jumătate de secol îi este marcată de un limbaj visual propriu, racordat deopotrivă la o abordare personală a simbolismului, expresionismului sau artei populare, conturând în avangarda interbelică un profil distinctiv, greu de etichetat. Desprinse din universul ce-i populează opera, personajele Magdalenei Rădulescu se găsesc la granița simbolismului, expresionismului și artei populare, ancorate într-un continuu dialog cu obiceiurile, folclorul, circul ori carnavalul și nu în ultimul rând dansul și tradițiile.

❓Ce se întâmplă dacă tu, dragă cititorule, nu donezi și nu susții presa liberă?

Se întâmplă că minciuna câștigă.
Se întâmplă că jurnaliștii curajoși sunt reduși la tăcere.
Se întâmplă că tu vei ști tot mai puțin din ceea ce contează cu adevărat.
Și într-o zi, când vei avea nevoie de adevăr… nu-l vei mai găsi nicăieri.

💬 Trompeta Carpaților există pentru că oameni ca tine au ales să ne susțină.
Suntem vocea care întreabă: „De ce?” Pentru că, în România reală, de multe ori mai și plătești amenzi… pentru că ai îndrăznit să reclami fapte penale.

👉 Fii parte din lupta pentru adevăr

Citeste si

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2025  Trompeta Carpaţilor – Gazetă independentă – celebra foaie cu suflet viu de altădată || E-mail: [email protected], [email protected]

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Acepta Mai mult