Prima pagină » Actualitati » #Dobrogea » Constanța » Mamaia » Lupta pentru viitorul toboganelor comuniste din Mamaia

Lupta pentru viitorul toboganelor comuniste din Mamaia

Stațiunea Mamaia s-a schimbat destul de mult, în ultimii 20 de ani și pare aproape de nerecunoscut. Însă mai există și câte o ”fantomă” a obiectivelor turistice din vechea stațiune.

Multă lume din Mamaia poate observa vechile tobogane, care ne reamintesc de perioada comunistă. Vechile tobogane strică imaginea stațiunii, dar riscă să se și prăbușească la un moment dat.

Situația reală

Așa cum se știe, în Mamaia au existat 5 tobogane comuniste. În prezent mai există doar două: unul în zona Cazino, celălalt în zona Hotelului Orfeu.

Oamenii se arată deranjați de prezența acestora și chiar acuză autoritățile locale că nu iau măsuri în ceea ce le privește. Numai că sunt prea puțini cei care știu că, de fapt, există un proces în instanță și că nimeni nu poate face nimic în privința lor până la soluționarea definitivă a litigiului.

Tobogane au fost preluate de firma privată Lord Unic SRL

În 1998, o firmă privată a preluat în proprietate aceste tobogane cu apă, care au fost intabulate cu acordul Primăriei Constanța, pe terenul acesteia. Societatea Lord Unic SRL din Constanța este cea care le deține pe cele două tobogane rămase în picioare, restul fiind desființate.

Conducerea societății a încercat să obțină un drept de folosință sau de proprietate asupra terenurilor pe care se află amplasate. În 2018, adică după 20 de ani de când firma a devenit proprietara toboganelor, s-a convenit ca între cele două părți, adică SC Lord Unic SRL și Primăria Constanța, să se încheie un contract de superficie, dar care nu a mai fost semnat niciodată, din cauza unor probleme din interiorul societății.

Mai mult decât atât, se pare că cineva din trecutul firmei încearcă să o saboteze.

Primăria nu dorește reabilitarea lor

„Cei din administrația locală ne-au dat în judecată ca să ne oblige să eliberăm terenul, pentru că este al Primăriei, dar noi avem active pe aceste terenuri. Am depus de două ori documentația necesară la Direcția Urbanism, ca să obținem autorizație în vederea reabilitării toboganelor, dar în ambele situații ne-au trimis răspuns că nu se poate, pentru că trebuie identificat proprietarul. Proprietarul este Primăria, știu și ei prea bine, dar este o luptă imobiliară, mai ales că acum s-au lărgit plajele“, spune Dan Nicolae, patronul firmei care deține cele două tobogane.

„Ei nu ne dau voie să le facem, dar în același timp ne pun să le dărâmăm pentru felul în care arată și pentru că nu le-am făcut până acum. Ne-au amendat în fiecare an, dar când am cerut autorizații ca să ne ocupăm de ele și să nu mai arate așa, nu ne-au dat“, a declarat proprietarul toboganelor.

Începând din 2021, pe rolul Judecătoriei Constanța se află înregistrat un dosar civil prin care municipalitatea dorește să scape de aceste tobogane vechi, printr-o ”Acțiunea în constatare”, în proces cu societatea Lord Unic.

Până în prezent au „curs” 13 termene de judecată, ultimul fiind luni, 22 aprilie, când a fost amânat pentru 9 septembrie. De precizat că termenele de judecată, în acest dosar, sunt stabilite cu câteva luni distanță între ele, iar din acest motiv procesul se derulează greu și anevoios.

❓Ce se întâmplă dacă tu, dragă cititorule, nu donezi și nu susții presa liberă?

Se întâmplă că minciuna câștigă.
Se întâmplă că jurnaliștii curajoși sunt reduși la tăcere.
Se întâmplă că tu vei ști tot mai puțin din ceea ce contează cu adevărat.
Și într-o zi, când vei avea nevoie de adevăr… nu-l vei mai găsi nicăieri.

💬 Trompeta Carpaților există pentru că oameni ca tine au ales să ne susțină.
Suntem vocea care întreabă: „De ce?” Pentru că, în România reală, de multe ori mai și plătești amenzi… pentru că ai îndrăznit să reclami fapte penale.

👉 Fii parte din lupta pentru adevăr

Citeste si

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2025  Trompeta Carpaţilor – Gazetă independentă – celebra foaie cu suflet viu de altădată || E-mail: [email protected], [email protected]

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Acepta Mai mult