Peripeții din Delta Dunării

Am avut câteva intenții să merg prin deltă. M-am gândit să merg un pic prin deltă. La Sulina sau in alta parte. Am făcut o evaluare de preț, pentru 3/4 zile. Te iei cu mâinile de cap. Cazările majoritatea spre 100 de euro/noaptea. 

Locații obișnuite de altfel. Nimic special, locații comune, dar sunt in Sulina, oraș celebru și scump ca pe Coasta de Azur. 

Nu vorbesc de Lebăda (350 euro) sau alte destinații de fițe (culmea că sunt pline). Masa, altă poveste. Prețuri de super restaurante, clienții trași în piept, feluri de mâncare inventate de bucătari autodidacți de prin țară sau de afară mai nou, care-și închipuie că sunt ași în gătitul peștelui. 

Doamne gospodine care inventează rețete folosind inspirația youtube. 

Transportul spre și dinspre deltă, traseele deltaice costă de te îndoaie. 

Cam așa arată un sejur în deltă. 

Fără 700/1000 de euro nu te apropii. Știu, sezonul este scurt, localnicii năpăstuiți, dar nici să jupoi turistul nu-i corect. 

Un sfat, mergeți în altă parte, eventual la greci, turci. Chiar și-n țară, prin Bucovina, deși și pe acolo te jupoaie horeca și localnicii lacomi și ahtiați după bani. Nu încercați stațiunile de pe litoral. Deci, greci și turci. 

La noi Sulina egal Saint Tropez. 

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult