Prima pagină » Actualitati » Exclusiv » Pamflet ASUMARE PENTRU LASCONI

Pamflet ASUMARE PENTRU LASCONI

Votul, ca și foarte multe decizii în viață, sunt emotii. ”Alegem lideri care știu să provoace emoții, dar care nu au neapărat competența, caracterul sau viziunea necesară.„ Atunci, intreb, EI SUNT LIDERI ? Da , un LIDER trebuie să aibă Caracterul, Competenta si VIZIUNEA. Dacă nu le au nu sunt lideri. Ei vând pătrunjel la grădinar. Votul rațional, cred că este departe. E nevoie de multă, multă educație. Dar … 

Românii dorm. Într-o parte, pe burtă, cu fața în sus sau cu mâinile pe piept și picioarele legate. Proiectele nu prea merită demnitatea de a alege lideri politici. A innebunit internetul și televiziunile că nu știu ce a făcut Crin Antonescu acum 40 de ani. Nu mă interesează ce a făcut nici Antonescu, nici Nicușor, nici Ponta și nici Simion acum 30 sau 40 de ani. Mă interesează ce ar face dacă ar deveni președinte. Și, asta nu o prea spune nici unul dintre candidați. Dincolo de admirația și respectul pentru Elena Lasconi de la ceilalți candidați, ca să-mi schimb părerea aș vrea să aflu câteva lucruri. Cum ar fi:

– dacă este de acord cu guvernul actual. Dacă nu, ce fel de guvern ar încerca să facă și ce politică economică ar trebui să o aplice acesta.

– ce atitudine va avea România în relațiile cu organizațiile din care face parte și ce propuneri ar avea în cadrul dezbaterilor (UE, NATO etc).

– care este părerea domniei sale despre conflictul din Ucraina. Cum și până unde va trebui ca România să ajute Ucraina. Cum vede domnia sa sfârsitul acestui conflict și dacă România va avea vreun rol în acest proces.

– părerea domniei sale despre situația din Marea Neagră si cum va acționa România.

– ce atitudine va avea România în conflictul din Orientul Mijlociu. Relațiile cu Israelul și relațiile cu țările arabe.

– cum va reuși să îmbunătățească relațiile cu SUA.

– cum vede domnia sa relațiile cu China.

Ar mai fi probleme privind familia tradițională, religia, educația copiilor, probleme de gen etc.etc. 

Sunt doar câteva din subiectele care ar trebui abordate în această campanie electorală. Sigur, sunt și altele. Dar, din păcate campania electorală este dirijată spre subiecte de mahala, neinteresante, care derutează electoratul. 

De ce se întâmplă așa? 

Pentru că onorabilii candidați nu prea cunosc dorințele românilor și, chiar dacă le cunosc, acestea nu coincid cu ceea ce au de gând ei sau cei care îi dirijează.

Și ar mai fi ceva : cum vede și cum justifică lovitura de stat și dictatura care a cuprins România! Ce se întâmplă când votezi emoțional, iar noi românii o facem de 35 de ani: Idealizezi un candidat sau o idee și ignori defectele sau lipsurile evidente. Reacționezi la frică, furie sau entuziasm, nu la un calcul lucid despre consecințe pe termen lung. Te atașezi de imaginea creată în campanie (care în 95% din cazuri de multe ori este manipulatoare) și nu vezi realitatea efectivă a programelor sau a caracterului. 

Îți pierzi capacitatea de analiză critică – adică nu mai întrebi: „Oare chiar poate omul ăsta să facă ce promite? Oare propunerea asta e realistă?”. 

Votezi împotriva unui „dușman” construit (uneori fals, cu intenție, de către adversari) în loc să votezi pentru o viziune clară și solidă. De obicei, emoția vine dintr-o nevoie neîmplinită – oamenii se simt abandonați, trădați, mințiți, și atunci votează ca un act de răzbunare sau de speranță disperată, nu ca un plan de construcție pe termen lung. 

Rezultatul? Alegem lideri care știu să provoace emoții, dar care nu au neapărat competența, caracterul sau viziunea necesară. Și după aceea apare dezamăgirea, frustrarea și disperarea a încă 4 sau 5 ani până la următoarele alegeri, ani plini de iluzii și neîmpliniri. 

Votează rațional, dă un vot calculat, bazat pe ceea ce îți trebuie, pentru a primi ceea ce îți lipsește, nu pentru o poză zâmbitoare și unui discurs cu “miere” pe limbă. 

Trebuie să votezi pentru tine, nu pentru ei, măcar o dată… 

Votul rațional e ca atunci când nu alegi desertul pentru cină doar pentru că îți e poftă, ci alegi o masă care să-ți țină de foame și să te ajute să crești sănătos. Adevărat..disperarea, umilința, sărăcia și indobitocirea, sunt factorii principali, care contribuie la aceste emoții și discernământ. Toate dezbaterile electorale, sunt lipsite de conținut, de programe de țară, de nivelul de trai, și un viitor , pentru generațiile de mâine. 

Doamne ajută.  

O zi binecuvântată vă doresc.  

Elena Lasconi aici de azi înainte va fi un președinte în fața națiunii. 

De aceea eu și familia mea votează Elena Lasconi. Tu?

Pompiliu Comșa, cel mai bun ziarist de provincie conform Radar de Media 2013