Prima pagină » Actualitati » International » „iGaLa”, un software care permite ca terapia de reabilitare a limbajului să fie efectuată virtual

„iGaLa”, un software care permite ca terapia de reabilitare a limbajului să fie efectuată virtual

Grupul de cercetare „UNCA” -Unitatea de Neurologie Cognitivă și Afazie- al Universității din Malaga, unic în Spania în proiectarea de noi strategii de tratament pentru afazie, precum și în studiul creierului acestor pacienți, a dezvoltat un software care vă permite să aplicați virtual terapia de reabilitare a limbajului pe care o desfășurați în laboratorul dumneavoastră.

Până în prezent, terapia cu care investiga această echipă științifică, numită „REGIA”, era aplicată în mod de grup pe parcursul a două săptămâni de lucru în persoană. „iGaLa”, care este numele noului software UMA, va permite utilizarea online a acestuia , „ceea ce înseamnă să ajungă la toți pacienții afazici vorbitori de limbă spaniolă, pe lângă faptul că pot lucra de acasă fără a fi nevoie să călătorească, într-un mod intensiv și prelungit. de-a lungul timpului”, spune cercetătoarea Guadalupe Dávila, principalul autor al acestui proiect inovator.

Expertul explică că această terapie constă în lucrul pe diferite categorii gramaticale folosind un joc de cărți – 1.100 de cărți –, conceput astfel încât pacienții cu tulburări de limbaj precum afazie să „se joace” în grup cu ei folosind expresii lingvistice, dar parcă ar fi fi un context natural pentru a îmbunătăți comunicarea funcțională în activitățile tale de zi cu zi.

Finanțat de Planul andaluz de cercetare, dezvoltare și inovare (PAIDI 2020), „iGaLa” face parte din proiectul de cercetare și dezvoltare „Telereabilitare în afazie: evaluarea non-inferiorității în comparație cu terapia în persoană și identificarea biomarkerilor care prezic eficacitatea”. 

În acest moment, cercetătorii efectuează un studiu de comparație între ambele terapii, în persoană și virtuale. „Cu primele rezultate am detectat deja că terapia online este la fel de eficientă ca terapia în persoană”, spun ei. La fel, pe termen scurt, software-ul va fi distribuit grupurilor de cercetare și profesioniștilor din domeniul Neurophologiei și Logopediei, cu instalarea lui pe serverele UMA.

 20 de ani îmbunătățirea calității vieții pacienților

 Situată în Centrul de Cercetare Medicală și de Sănătate al UMA (CIMES), Unitatea de Neurologie Cognitivă și Afazie, care este în prezent condusă de profesorul Arii de Psihobiologie Guadalupe Dávila, sărbătorește luna aceasta 20 de ani de la constituire, după ce a fost fondată, în martie 2004, de către profesorul de neurologie Marcelo L. Berthie r.

În acești 20 de ani de experiență, aproape o sută de pacienți cu tulburări de limbaj, din toată Spania și unii din străinătate, au trecut prin acest grup de pionierat de la Universitatea din Malaga, format din douăzeci de oameni de știință, care lucrează pentru a-și îmbunătăți calitatea viaţă.

❓Ce se întâmplă dacă tu, dragă cititorule, nu donezi și nu susții presa liberă?

Se întâmplă că minciuna câștigă.
Se întâmplă că jurnaliștii curajoși sunt reduși la tăcere.
Se întâmplă că tu vei ști tot mai puțin din ceea ce contează cu adevărat.
Și într-o zi, când vei avea nevoie de adevăr… nu-l vei mai găsi nicăieri.

💬 Trompeta Carpaților există pentru că oameni ca tine au ales să ne susțină.
Suntem vocea care întreabă: „De ce?” Pentru că, în România reală, de multe ori mai și plătești amenzi… pentru că ai îndrăznit să reclami fapte penale.

👉 Fii parte din lupta pentru adevăr

Citeste si

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2025  Trompeta Carpaţilor – Gazetă independentă – celebra foaie cu suflet viu de altădată || E-mail: [email protected], [email protected]

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Acepta Mai mult