Prima pagină » Actualitati » International » Rusia în Africa. Rusia a transferat militari și în Libia în ultimele trei luni

Rusia în Africa. Rusia a transferat militari și în Libia în ultimele trei luni


Rusia a transferat militari și luptători în Libia în ultimele trei luni, iar acum sunt cel puțin 1.800 de luptători ruși în principal în Cirenaica, în teritoriile controlate de Armata Națională Libiană a generalului Khalifa Haftar.

Această informație a fost prezentată de “All Eyes On Wagner” (AEOW), un proiect de investigație desfășurat de OpenFacto, o organizație non-profit franceză specializată în investigații open source (OSINT), acum parte a ONG-ului elvețian Impact și finanțată începând cu octombrie 2023 de Fundația pentru Societatea Deschisă.

Investigația AEOW, realizată împreună cu site-ul de știri independent Verstka și cu sprijinul Radio Svoboda, serviciul în limba rusă al Europei Libere, arată că Rusia a transferat mai mulți militari în Libia sub acoperirea unei organizații paramilitare. De asemenea, mai mulți militari ruși au fost transferați în Niger, în timp ce alții au rămas în Libia așteptând instrucțiuni suplimentare.

Surse occidentale au raportat că Moscova a transferat mercenari ruși ai fostului grup Wagner de la baza Brak al Shati, din sudul Libiei, la aproximativ 90 de kilometri vest de Sebha, în alte țări africane. Aceștia au fost înlocuiți cu militari angajați de Ministerul rus al Apărării. Un avion marfă rus a adus zeci de soldați care au preluat baza libiană, reactivată în urmă cu trei ani de Wagner, și au luat echipament militar, arme și sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit sursei de securitate libiană, unul dintre avioanele s-a îndreptat spre baza Al Jufrah, iar al doilea așteaptă să plece spre Niger sau Mali.

Noul contingent rus din Libia este format din câteva mii de soldați și luptători profesioniști și face parte din așa-numita Direcție Africană a grupului Wagner. Acești militari sunt în Libia “neoficial” și sunt prezențați ca “reprezentanți ai unei companii militare private”. Există suspiciuni că aceștia ar putea reprezenta noua Legiune Africană (Corpul African) din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale al Direcției Generale de Informații Militare a Rusiei (GRU).

Unii militari ruși sunt responsabili de educația și pregătirea luptătorilor și recruților libieni ai Legiunii Africane, în timp ce alții desfășoară “misiuni țintite”, precum transportul de material militar.

Contingentul rus din Libia este condus de patru comandanți care se rotesc între Siria și Libia, raportând direct ministrului adjunct al apărării al Rusiei, Yunus-Bek Yevkurov.

În plus, Rusia a plasat personal militar în alte țări din nordul Africii, cum ar fi Algeria, unde interesele ruse sunt reprezentate de ambasadori vorbitori de limbă arabă și franceză. În Maroc, ambasadorul rus este Vladimir Baibakov, iar în Tunisia este Alexandre Zolotov. Toți acești diplomați au fost elevi ai școlii Primakov și sunt implicați în consolidarea prezenței ruse în regiune.

Aceste acțiuni arată că Kremlinul a extins influența Rusiei în nordul Africii, având o prezență semnificativă în Libia și în alte țări din regiune, consolidând un coridor care merge din Africa de Nord până la granițele Sahelului și ajungând la baze în Siria.

❓Ce se întâmplă dacă tu, dragă cititorule, nu donezi și nu susții presa liberă?

Se întâmplă că minciuna câștigă.
Se întâmplă că jurnaliștii curajoși sunt reduși la tăcere.
Se întâmplă că tu vei ști tot mai puțin din ceea ce contează cu adevărat.
Și într-o zi, când vei avea nevoie de adevăr… nu-l vei mai găsi nicăieri.

💬 Trompeta Carpaților există pentru că oameni ca tine au ales să ne susțină.
Suntem vocea care întreabă: „De ce?” Pentru că, în România reală, de multe ori mai și plătești amenzi… pentru că ai îndrăznit să reclami fapte penale.

👉 Fii parte din lupta pentru adevăr

Citeste si

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2025  Trompeta Carpaţilor – Gazetă independentă – celebra foaie cu suflet viu de altădată || E-mail: [email protected], [email protected]

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Acepta Mai mult